Průzkum: Za online nákup lidé nejčastěji platí dobírkou

Tereza Holanová Tereza Holanová
30. 3. 2012 10:45
Kvůli rychlosti využívají Češi a Slováci stále více také online platby
Foto: Thinkstock

Praha - Pokud Češi nakupují přes internet, nejčastěji platí dobírkou. S tou má zkušenost přes 84 procent všech zákazníků, kteří e-shopy využívají. Druhým nejčastějším způsobem platby je bankovní převod.

Vyplývá to z výzkumu mezi českými a slovenskými zákazníky, který proběhl na stránkách Heureka.cz a obchodním portálu Aukro.cz.

Platby dobírkou, které se v žebříčku dostaly na první místo, se meziročně zvýšily o necelá tři procenta. Naopak druhý bankovní převod zaznamenal meziroční pokles.

Stále větší popularitě se těší platba kartou, ze všech respondentů ji ale někdy využila pouze necelá čtvrtina respondentů.

"Ve srovnání s bankovním převodem je mnohem jednodušší a rychlejší," komentuje ředitel prodejny Aukro.cz David Vychytil. Uživatel totiž nemusí přepisovat údaje o platbě a obchodníkovi se peníze připíší okamžitě.

Ze stejného důvodu pozvolna roste obliba mikroplatebních systémů, jako jsou PaySec nebo PayPal. S těmi má zkušenost téměř desetina dotázaných.

Sázka na jistotu zůstává

Přes rostoucí podíl internetových plateb nakupující v některých případech stále spoléhají na jistotu. 52 procent zákazníků si někdy vyzvedává zboží na kamenné prodejně, čtyři z pěti osob pak při této příležitosti raději zaplatí až na místě, hotově.

Osobní převzetí lidé využívají, chtějí-li se například vyhnout poštovnému. To zvláště při nákupu levného zboží může být neúměrně vysoké.

Tento trend si uvědomují i prodejci. "Snaží se proto nabízet odběr, i pokud sami kamennou pobočku nemají," komentuje Kamil Demuth, který zastupuje web Heureka.cz.


 

Právě se děje

Další zprávy