Virtuální operátoři by mohli začít fungovat již v létě

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
27. 3. 2012 18:46
Místo virtuálních zatím v Česku existují jen takzvaní šedí operátoři
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha -  Český telekomunikační úřad (ČTÚ) by mohl již v létě nařídit současným mobilním operátorům, aby do svých sítí pustili nové hráče.

Příští týden by měla rada úřadu schvalovat návrh, který umožní regulaci mobilního trhu a následný vstup takzvaných mobilních virtuálních operátorů. Informoval o tom předseda ČTÚ Pavel Dvořák.

ČTÚ již loni na podzim začal zkoumat stav na trhu mobilního volání a zjistil, že tam panuje nedostatečná konkurence. Proto začal chystat opatření, jež by operátorům nařizovalo povinně vydat velkoobchodní nabídku svých služeb, kterou by mohli využít potenciální virtuální operátoři. Větší konkurence by pak vedla k poklesu cen a nabídce kvalitnějších služeb.

Návrh na vytvoření tzv. relevantního trhu již schválil ÚOHS, ale ještě podléhá posouzení Evropskou komisí.

Místo virtuálních zatím existují jen šedí operátoři

Vstup virtuálních operátorů, kteří by konkurovali T-Mobilu, Telefónice a Vodafonu s využitím jejich mobilních sítí, je možný již zhruba dva roky, museli by se ale se současnými operátory dohodnout, což se nepovedlo. Podle Dvořáka se objevily pouze tři firmy, které požádaly ČTÚ o pomoc při jednáních, zatím ale bez úspěchu.

Podle informací ČTK byly mezi zájemci Česká pojišťovna a Dial Telecom.

Mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral ale zájem o vstup do tohoto odvětví na dotaz Aktuálně.cz dementoval. Vyjádření Dial Telecom se nám zatím nepodařilo získat.

Virtuální operátoři by se mohli dostat i do sítí 4G, pro které bude úřad nabízet kmitočty v aukci letos na podzim. Velkoobchodní nabídka pro virtuální operátory je jednou z navrhovaných podmínek soutěže.

V Česku jako v jedné z mála zemí v Evropě zatím virtuální operátoři nefungují. Supluje je zhruba 30 tzv. šedých operátorů, kteří na základě smlouvy s provozovateli GSM sítí nabízejí jejich služby za výhodnějších podmínek určitým skupinám zákazníků.

 

 

Právě se děje

Další zprávy