Litr benzinu za 40 korun? Rozhodne vývoj íránské krize

Radek Pecák Radek Pecák
19. 3. 2012 14:22
Analytici: Zdražování v příštích týdnech mírně zpomalí, ale neskončí
Za kolik natankovat? To je, oč tu běží.
Za kolik natankovat? To je, oč tu běží. | Foto: Reuters

Praha - Tempo zdražování benzinu zrychlilo. Zatímco v předminulém týdnu stoupla cena Naturalu 95 u tuzemských čerpacích v průměru zhruba o dvacet haléřů, v minulém týdnu už o více než třicet haléřů za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

V minulém týdnu také benzin po dlouhé době předhonil cenovou úroveň nafty. Ta nyní v průměru stojí zhruba o desetník méně než litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95.

Cena obou paliv se nyní přiblížila hranici 37 korun za litr. Je přitom reálné, že benzin ji nejpozději v horizontu několika týdnů překoná.

Podle analytiků, které oslovila redakce Aktuálně.cz, se rozdíl v cenách nafty a benzinu v příštích týdnech dále prohloubí. Benzin totiž, jak napovídá vývoj na burze v Rotterdamu, zdražuje rychleji.

Ropa však již stagnuje a koruna mírně posiluje, což by mělo růst cen alespoň zpomalit.

Rozhodne spor s Íránem

"Příští týden poroste cena benzinu jen o haléře," domnívá se analytik skupiny Colosseum Petr Čermák. Další vývoj si moc netroufá odhadovat. "Ke čtyřiceti korunám za litr by se ale mohla dostat cena jen v případě útoku na Írán," soudí.

Michal Roškanin z Petrolmedia je naopak přesvědčen, že benzin bude zdražovat ještě dosti citelně. "Marže prodejců jsou v případě benzinu v současné době dost nízké. Stačí, abychom se podívali na současné ceny benzinu a nafty v Rotterdamu, kde je rozdíl už kolem deseti procent. Tomu přitom vyvěšené ceny na stojanech neodpovídají," vysvětluje.

Také on však myslí, že hlavní vliv na budoucí cenu pohonných hmot bude mít vývoj globální ekonomiky a řešení sporu s Íránem.

Optimistické zprávy pro motoristy nemá ani Jiří Šimek z Citfin. Zřejmě se podle něj nedá očekávat ani výraznější pokles cen ropy, přestože světová ekonomika zpomaluje.

Je to jednak kvůli přetrvávajícímu napětí v zemích vyvážejících ropu a také kvůli množství peněz, které do ekonomik napumpovaly centrální banky. To se částečně může projevit ve vyšších cenách komodit.

"Růst ceny by mohla zpomalit posilující koruna, ale tam se nedá čekat nějaké extrémní posílení. Takže se ještě dá očekávat, že se dočkáme dalších rekordních hodnot," uzavírá Šimek.

 

Právě se děje

Další zprávy