Brusel obchodům plastové tašky nezakáže, narušil by trh

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
18. 3. 2012 12:25
Vyplývá to ze zjištění studie, kterou si nechala vypracovat Evropská komise
Průměrný Evropan prý ročně spotřebuje asi 500 plastových tašek (ilustrační foto)
Průměrný Evropan prý ročně spotřebuje asi 500 plastových tašek (ilustrační foto) | Foto: Ludvík Hradilek

Brusel - Celoevropský zákaz plastových sáčků a tašek na jedno použití by byl právně pochybný. K tomuto závěru dospěla studie, kterou si nechala zpracovat Evropská komise.

Komisař pro životní prostředí Janez Potočnik loni začal zvažovat zákaz jednorázových platových tašek jako jedno z možných opatření pro omezení jejich používání, protože sáčky a tašky podle něj představují velkou ekologickou zátěž.

Komise odborníků na životní prostředí dospěla k závěru, že zákaz používání jednorázových tašek by měl kladný vliv na životní prostředí. Jeho zavedení by ale odporovalo jak pravidlům evropského vnitřního trhu, tak mezinárodnímu obchodnímu právu, citovala ze studie agentura DPA.

Podle studie by v souladu s evropským právem nebyl ani zákaz jednorázových tašek v jednotlivých členských státech Evropské unie. V takovém případě by totiž došlo k nezákonnému narušení trhu.

Odborníci také upozornili, že zákaz platových tašek by měl dopady i na zaměstnanost v EU. V unii jednorázové tašky vyrábí asi 275 podniků, které zaměstnávají na 17.500 lidí.

Potočnik loni vyzýval k nalezení cesty, jak omezit užívání jednorázových tašek. Kromě jejich zákazu mluvil o případném zdanění nebo o pobídkách pro častější užívání tašek, které jsou ekologicky odbouratelné.

Autoři studie nyní navrhli, aby se zakázalo vydávání jednorázových tašek a sáčků zdarma. Cena za sáčky by se podle studie navíc měla pravidelně zvyšovat, aby si na ni spotřebitelé nezvykli.

Průměrný Evropan podle údajů komise ročně spotřebuje kolem 500 plastových tašek, které přitom mohou v přírodě zůstat po desítky až stovky let. Většinu z nich přitom lidé použijí jen jednou. V roce 2008 se v Evropě vyprodukovalo 3,4 milionu tun plastových tašek. To je zhruba ekvivalent váhy dvou milionů osobních automobilů.

 

Právě se děje

Další zprávy