Za výplatu koupíte nejméně benzinu za 9 let. A bude hůř

Radek Pecák Radek Pecák
12. 3. 2012 12:50
Rozdíl v ceně benzinu a nafty je už jen desetihaléř za litr
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Další rekord zaznamenaly ceny nejprodávanějšího benzinu Natural 95. Kvůli tomu si člověk v České republice může za průměrnou mzdu (zhruba 24 tisíc korun měsíčně) koupit nejméně litrů benzinu za posledních devět let.

Cena tohoto paliva pro automobily se zážehovými motory ke konci minulého týdne vystoupala na 36,54 koruny za litr. Je tak už jen přibližně o desetník levnější než nafta, jejíž cena naopak klesla na 36,65 koruny za litr.

Údaje poskytla společnost CCS, která ceny u čerpacích stanic v tuzemsku dlouhodobě sleduje.

Naděje na zlepšení v letošní  jarní motoristické sezoně je přitom mizivá. Například analytik Petr Čermák ze společnosti Colosseum tvrdí, že zdražování bude pokračovat.

Koupěschopnost Čechů klesá

Není tedy vyloučeno, že koupěschopnost lidí v Česku se v tomto směru dále zhorší.

Ze současných zhruba 660 litrů, které lze koupit za jednu průměrnou výplatu, by tak klesla až pod hodnotu 600 litrů, na které byla v letech 2002 a 2003.

Nejvíce benzinu za jednu výplatu si lidé mohli koupit v únoru v roce 2009. Tehdy to bylo skoro 900 litrů.  

"Ceny benzinu za posledních deset let vzrostly o více než polovinu, což je více než dvojnásobek toho, o kolik se zvedla průměrná cenová hladina v ČR, " vysvětluje analytik skupiny Citifin Jiří Šimek. 

"Vzhledem k reálnému růstu cen si ale zatím stále ještě můžeme koupit zhruba o deset procent více benzinu než v době před deseti lety, " dodává.

Za vysokými cenami je podle Šimka vysoká cena ropy. Ta se nyní pohybuje nad hranicí 120 dolarů za barel - ale stále je ještě pod rekordem z léta roku 2008, kdy byla skoro 150 dolarů za barel.

Ceny ropy se za deset let zvýšily oproti současné úrovni o více než 500 procent. Na počátku tisíciletí se totiž ropa prodávala za dvacet dolarů.

Naštěstí je nyní koruna ve vztahu k dolaru zhruba o padesát procent silnější, což dopad na peněženky Čechů tlumí.

Podívejte se na přehled nejúspornějších aut:  

Nejdráže je na jižní Moravě

Nejdražší byl v neděli Natural 95 v Jihomoravském kraji, zde jeho průměrná cena vzrostla o 30 haléřů na 37,05 Kč/l. Následoval Plzeňský kraj s cenou 36,79 Kč/l. V Praze řidiči tankovali za 36,74 Kč/l. 

Nejlevnější byl benzin v Jihočeském kraji, litr zde stál 36,10 koruny. V Ústeckém kraji platili motoristé 36,19 Kč/l.

Nafta byla nejdražší na Vysočině, kde stála 37,07 Kč/l. V Jihomoravském kraji stál litr nafty 37,06 koruny. V Praze platili řidiči 36,93 Kč/l.

Nejlevnější diesel byl za 36,24 Kč/l v Jihočeském kraji. V Karlovarském kraji stál litr nafty 36,30 Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy