Česko je velmocí v oblasti e-shopů. Je jich už 21 000

ČTK ČTK
9. 3. 2012 15:21
Každý pátý internetový obchod v Česku prodává módu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Už přibližně 21 tisíc internetových obchodů funguje v současné dob v Česku. Navíc k nim každý měsíc přibývá několik stovek nových.

"Pokud porovnáme velikost českého trhu například s trhem britským, kde je aktivních zhruba 30.000 e-shopů, tak Česká republika je z pohledu počtu aktivních internetových obchodů opravdu e-shopovou velmocí," komentovali výsledky autoři průzkumu Stav e-commerce v ČR.

"Navíc očekáváme, že počet internetových obchodů se bude dále navyšovat a rok 2013 určitě nebude výjimkou.  Při tak velké penetraci e-shopů musí ale internetové obchody klást velký důraz na přidanou hodnotu a o zákazníka maximálně pečovat," podotkl Miroslav Uďan, který průzkum Stav e-commerce v ČR v roce 2012 připravil.

Necelá pětina tuzemských internetových obchodů je zaměřena na módu.

Největší je Alza

Největším internetovým obchodem z hlediska obratu je Alza.cz, která loni podle autorů studie vykázala tržby více než 6,8 miliardy korun. Následuje internetová nákupní galerie Mall.cz s obratem čtyři miliardy korun a e-shop Kasa.cz, jehož obrat činil 2,5 miliardy korun.

V tuzemských internetových obchodech nakupují více muži než ženy a průměrná cena objednávky činí zhruba 1800 korun. Nejčastěji pak na českém internetu lidé pořizují oblečení, elektroniku a knihy. Nejoblíbenější platební metodou nadále zůstává dobírka, což z Česka činí evropskou výjimku.

Zhruba 73 procent lidí, kteří na internetu nakupují, tvrdí, že tak činí kvůli úspoře času. Pro 64 procent zákazníků internetových obchodů je důležité, že mohou jednoduše porovnávat ceny, a 59 procent si zase pochvaluje větší výběr zboží.

Útraty Čechů v internetových obchodech loni podle odhadu Asociace pro elektronickou komerci meziročně vzrostly o čtyři miliardy korun na rekordních 37 miliard korun.

 

 

Právě se děje

Další zprávy