Insider: Drogerie Rossmann vyhrála spor o regálné

Tomáš Fránek
11. 3. 2012 19:55
Ústavní soud posuzoval tři stížnosti dodavatele drogistické sítě
Ilustrační snímek: v pražském metru existují i virtuální drogerie. Tady se regálné nevybírá.
Ilustrační snímek: v pražském metru existují i virtuální drogerie. Tady se regálné nevybírá. | Foto: Mall.cz

Brno - Společnost Rossmann patřící v tuzemsku do čtyřky největších sítí drogistických prodejen nemusí vracet regálné, které jí zaplatil jeden z jejích dodavatelů, kladenská firma Czech Products.

O sporu mezi oběma firmami, který rozhodl Ústavní soud, píše ve svém pondělním vydání placený internetový deník Insider.

Ústavní soud rozhodoval tři podání, v nichž šlo o 1,5 milionu korun. Verdikt je jedním z prvních, který nejvyšší soudní instance vynesla v případu vztahů obchodníků a jejich dodavatelů, podotýká Insider.

Kladenská firma zaplatila drogistickému řetězci za takzvanou marketingovou podporu, tedy za lepší umístění v regálech řetězce, ale platila i příplatek na otevření nových poboček.

Takovou praxi, kdy dodavatelé obchodních řetězců platí za to, že obchodníci jejich výrobky vůbec prodávají, umísťují je více na očích zákazníkům nebo přispívají na různé oslavy řetězců, jsou v Česku dlouhodobě kritizované.

Když Rossmann rozhodl o ukončení spolupráce s Czech Products, kladenský dodavatel zažaloval Rossmanna přibližně o 1,5 milionu korun. Na tolik firma vyčíslila ušlý zisk a ztrátu z investic do regálného.

Ústavní soud ale všechny její stížnosti odmítl.

Podrobnosti o případu se dočtete v pondělním vydání deníku Insider.

 

Právě se děje

Další zprávy