Zdražování pokračuje, inflace se blíží čtyřem procentům

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
9. 3. 2012 9:33
Dále pokračuje zdražování potravin, meziročně ceny táhnou i náklady na bydlení
Foto: Veronika Skálová

Praha - Únorová inflace v meziročním srovnání poskočila na 3,7 procenta oproti lednovým 3,5 procenta. Oznámil to Český statistický úřad.

Oproti lednu spotřebitelské ceny vzrostly o 0,2 procenta, když růst táhly především potraviny. Nejvíce – zhruba o desetinu – vzrostly ceny zeleniny a vajec. V dopravě pokračoval již pátý měsíc růst cen pohonných hmot, který činil v únoru 1,3 %.

Na snižování cenové úrovně působil zejména pokles cen oděvů o 0,5 procenta a obuvi o 1,7 procenta. Z potravin se především snížily ceny ovoce o 5 procent, mouky o 2,2 procenta, mléka o 1,7 procenta.

Na růst meziroční inflace měl největší vliv růst nákladů na bydlení a cen potravin. V bydlení vzrostly ceny zemního plynu o čtvrtinu, elektřiny o 4,2 procenta, vodného o 12 procent, stočného o 10,6 procenta, tepla a teplé vody o 7,7 procenta. Čisté nájemné bylo podle statistiků vyšší o 5,2 procenta, z toho regulované o 14 procent a tržní o 1,4 procenta.

Z potravin zdražovaly výrazně především tyto položky - chleba o 16,6 procenta, běžné pečivo o 18,9 procenta, maso o 7 procent, ryby o 9,5 procenta, vejce o 39,2 procenta, mléko o 7 procent, oleje a tuky o 7,5 procenta, cukry o 27 procent a káva o 27,3 procenta.

Levnější než v únoru roku 2011 byly naopak oděvy o 4,4 procenta nebo spotřebiče pro domácnosti o necelých pět procent. Z potravin byly nižší než loni zejména ceny ovoce o 2,9 procenta a zeleniny o 11,2 procenta, z toho ceny brambor klesly o 40,1 procenta.

Porostou sazby?

Zdražení je patrné na první pohled, jaké další následky má rostoucí inflace?

"Současná inflace snížila reálné mzdy. Zaměstnancům rostou platy jen zvolna a po započtení inflace zcela jistě klesnou i v roce 2012. To je špatná zpráva pro všechny zaměstnance, kteří budou mít opět hlouběji do kapsy," komentuje současný vývoj Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit.

S inflací poměrně vysoko nad třemi procenty se také stále více lidí bude ptát, zda by centrální banka neměla pomalu začít uvažovat o zvyšování sazeb. Ty jsou už takřka dva roky na historických minimech.

"V dohledné době by sazby jít nahoru neměly, protože vyšší ceny jdou na vrub vyšším daním. S tímto vlivem ČNB nic moc udělat nemůže, ale možná že hlasování bankovní rady o sazbách nebude tak jednoznačné," říká Tomáš Volf, analytik společnosti Citfin.

 

Právě se děje

Další zprávy