Polovina Čechů si nechává dovolenou zařídit od cestovky

Radek Pecák Radek Pecák
9. 3. 2012 9:28
V Evropské Unii tak ale činí jen každý čtvrtý občan
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Karel Toman

Praha - Cestovní kanceláře mohou pomalu spřádat plány na letošní letní turistickou sezónu. Je totiž velmi pravděpodobné, že jejich služeb v rámci Evropské unie využije podobné procento lidí jako v loňském roce. Cestovní ruch tak s velkou pravděpodobností návrat krize nečeká.

Vyplývá to z průzkumu Eurobarometru, který zveřejnila Evropská komise.

Podle této studie EU, 72 % občanů Evropské unie jelo v roce 2011 na dovolenou a více než 80 % z nich uvedlo, že uskuteční svou dovolenou i v roce 2012. "Většina občanů EU se rozhodla strávit dovolenou v Evropě, což plánují učinit také v letošním roce," vyplává dále z průzkumu.

Zhruba každý čtvrtý z dovolenkujících se občanů EU nechal starost se zařízením své rekreace na bedrech cestovní kanceláře. "Toto číslo je dosti odlišné od situace v České republice, kde podle aktuálních statistik realizuje dovolenou přes cestovní kanceláře či agentury 51 procent všech Čechů," vysvětluje Tomio Okamura, viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

Španělsko je nejoblíbenější

Na vrcholu preferovaných destinací v roce 2011 byly Španělsko, Itálie, Francie a Řecko a podobné to bude zřejmě i letos.

Do Španělska míří za dovolenou více než každý desátý občan EU, jen o málo zaostává Itálie.

Nejvíce obyvatel chce jet na dovolenou v Dánsku (89 % dotázaných Dánů) a Finsku (89 % dotázaných Finů).

Jen menší část zájemců o dovolenou chodí osobně do cestovních kanceláří a agentur. Většina (52 procent) obyvatel EU dává přednost rezervování dovolené přes internet.

Doprava vlastním autem prožívá renezanci

Evropané cestují na dovolenou v rámci Evropy většinou autem a motorkou. Činí jich tak 78 %, což představuje oproti roku 2010 značný nárůst ze 44 %.

Podle Eurostatu dosáhlo odvětví turistického ubytování v roce 2011 rekordních čísel v zemích EU-27 a rozhodně překonalo předkrizové výsledky. Počet nocí strávených nerezidenty v hotelích a jiných podobných zařízeních vzrostl o více než 7 %, zatímco počet nocí strávených rezidenty vzrostl pouze o 1,2 %.

Největší počet nocí strávených v hotelích nerezidenty byl zaznamenán ve Španělsku (+ 14,7 %) a Itálii (+ 3,9 %), zatímco největší nárůst počtu nocí strávených v hotelech rezidenty byl zaznamenán v Litvě (+ 20,6 %), Bulharsku (+ 15 %) a Rumunsku (+ 13,4 %).

 

 

Právě se děje

Další zprávy