Způsobuje Coca Cola rakovinu? Regulátor odpovídá vědcům

Tereza Holanová Tereza Holanová
11. 3. 2012 14:45
Lidé by museli vypít přes tisíc plechovek denně, tvrdí americká organizace
Foto: Reuters

Washington - Coca-Cola je bezpečná a nezpůsobuje žádné zdravotní riziko, rozhodl americký regulátor.

Reaguje tak na obvinění tamního Centra pro vědu ve veřejném zájmu (CSPI), podle něhož nápoj obsahuje řadu látek, které zvířatům působí rakovinu.

Organizace CSPI nedávno upozornila, že oblíbený nápoj obsahuje barvivo známé pod názvem 4-methylimidazol (4-MI), které dává Coca-Cole její typickou hnědou barvu. Totéž mělo platit pro výrobky Pepsi-Cola nebo konkurenční Dr. Pepper.

V laboratorních testech CSPI zjistila, že plechovka Pepsi obsahuje mezi 145 až 153 mikrogramů látky, v případě Coca-Coly se jednalo o 113 až 146 mikrogramů. Látka přitom podle organizace působí myším a krysám rakovinu.

Není karamel jako karamel

"Když si většina spotřebitelů přečte na etiketě ´karamelové barvivo´, pravděpodobně to vezmou doslovně a předpokládají, že se jedná o stejnou přísadu, jakou dostanete, když roztavíte cukr nad plamenem," uvádí šéf CSPI Michael Jacobson.

"Realita je ale trochu jinde," podotýká.

Skupina proto vyzvala Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), aby užívání těchto látek zakázala. "Cola a Pepsi s tichým souhlasem FDA zbytečně vystavují miliony Američanů chemikálii, která způsobuje rakovinu," volá CSPI.

Přes tisíc plechovek denně

FDA ale vydala závěr, podle kterého jsou nápoje bezpečné. "Spotřebitel by musel vypít více než tisíc plechovek denně, aby do svého těla dostal takové množství látky, které by bylo pro něj nebezpečné," uvádí mluvčí FDA Doug Karas.

Proti zprávě se ohradila také mluvčí Coca-Coly, samotná společnost ale žádné oficiální prohlášení nevydala.

Coca-Coly se zastala i Americká nápojářská asociace (ABA), která označila aktivitu CSPI za bezohledný útok. Neexistují podle ní žádné důkazy, že by barvivo působilo spotřebitelům rakovinu.

"CSPI nepravdivě tvrdí, že hájí zájmy veřejnosti, ve skutečnosti je její jedinou motivací lidi vystrašit," komentují zástupci (ABA) a kritizují paniku, která tak vznikla. Stát Kalifornie podle ní přidal látku na seznam karcinogenů, aniž by měl jakékoliv další studie o tom, že je barvivo skutečně zdraví nebezpečné.

Podle CSPI ale v tomto západoamerickém státě jendoduše platí, že do obchodů nesmí žádný výrobek s více než 29 mikrogramy 4-MI.

Na nebezpečné barvivo CSPI neupozornila poprvé - její stížnost prověřovaly americké regulační úřady již loni. Stejně tak se bezpečností Coca-Coly zabývaly Evropský úřad pro bezpečnost potravin nebo zdravotní organizace Health Canada - žádný z nich ale nápoj za zdraví nebezpečný neoznačil.

 

Právě se děje

Další zprávy