Polsko: Naše sůl je nepoživatelná, ale zdraví neškodí

Tomáš Fránek
6. 3. 2012 15:06
Polské úřady zveřejnily první testy průmyslové soli, která skončila v jídle
Foto: Thinkstock

Poznaň/Brno - Polské úřady zveřejnily první testy průmyslové soli, která se měla dostat do desítek tun potravin: Sůl je sice nepoživatelná, nemá být ale nebezpečná pro lidi, kteří kontaminované jídlo už snědli.

Jde o první oficiální vyjádření polských úřadů, které je důležité i pro Česko.

Polské jídlo totiž míří do Česka ve velkém, po Německu jsme druhým největším odbytištěm polských potravin. Hodnota dovozu potravin z Polska se loni ve srovnání s rokem 2000 více než zečtyřnásobila na rekordních bezmála 20 miliard korun.

České úřady už zahájily kontroly polských potravin, dnes odpoledne se k nim vyjádřil i ministr zemědělství Petr Bendl. "Pro nás to neznamená nic jiného, než 'důvěřuj, ale prověřuj'," reagoval Bendl s tím, že nechá tuzemské dozorové orgány dokončit testování vzorků polských potravin, které se dostaly na tuzemský trh, a až poté učiní závěry.

Průmyslovou sůl testovali Poláci v laboratořích v Poznani a podle výsledků prověřování se pouze u jednoho vzorku objevil mírný přebytek síranu.

"Sůl není zdravotně závadná, to ale neznamená, že by měla být použita na výrobu potravin," uvedl šéf kontrolorů Andrew Trybusz.

Neškodí zdraví

"Výsledky nenasvědčují, že by existovala možnost, aby konzumace výrobků, k jejichž produkci byla použita zkoumaná sůl, měla škodlivý vliv na zdraví," řekl Trybusz. Polsko ale dosud nezveřejnilo seznam potravinářských firem, které sůl používaly.

Tři firmy v Polsku několik let prodávaly potravinářským firmám průmyslovou sůl. Falšovaná sůl mířila k velkovýrobcům uzenin, k firmám zpracujícím ryby, do mlékáren nebo pekáren, odkud se pak mohla dostat do obchodů v celém Polsku.

Polští policisté, kteří mají na starosti boj s organizovaným zločinem, zjistili, že firmy kupovaly sůl, která se používá třeba v zimě k posypu silnic, za 130 zlotých (asi 780 korun) za tunu a prodávaly ji jako kuchyňskou jedlou sůl za asi 400 zlotých (2400 korun) na tunu.

Sůl obsahovala velké množství síranu sodného, který ve větším množství může lidem způsobovat žaludeční a střevní problémy.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce už v souvislosti s touto kauzou odebrala vzorky potravin z Polska, výsledky by měly být známy do příštího pondělka. Inspektoři se zaměřili hlavně na příhraniční oblasti.

Kontroly v Česku

Podle ředitele inspekce Jakuba Šebesty kontroloři odebrali v českých skladech k analýze vzorky pečiva a směsí soli a masných výrobků, které měly původ v Polsku.

Inspekce zároveň pozastavila dvě dodávky polské soli. V jednom případě šlo o 1400 kg soli ve 20kg balení, v druhém případě o menší množství.

Jestli je to závadná, přebalovaná sůl, nelze podle Šebesty ještě říci. Myslí si ale, že kauza nabude velkých rozměrů, protože se v Polsku technická sůl podle některých informací používala na potravinářské účely asi deset let.

<p></p>

 

Právě se děje

Další zprávy