Technická sůl v polském jídle. Čeští potravináři varují

Tereza Holanová Tereza Holanová
5. 3. 2012 18:21
Podle polských médií využívalo technickou sůl široké spektrum výrobců potravin
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vyhněte se nákupům polských potravin, varuje Potravinářská komora České republiky. Kvůli dlouholetému používání technické soli by totiž mohly být zdraví nebezpečné.

Podle polských médií využívalo technickou sůl široké spektrum podniků od mlékáren, přes masokombináty až po výrobce pečiva. Je tedy možné, že se některé kontaminované výrobky dostaly i na český trh.

Potravinářská komora ČR zároveň vyzvala tuzemské dozorčí orgány, aby okamžitě prověřily výrobky, které od našich sousedů vozíme.

Situace je podle komory závažná hlavně proto, že se polská strana k tomu, že tamní producenti využívali technickou sůl, ještě nijak nevyjádřila. Místní úřady také doposud nezveřejnily seznam společností, které předpisy porušily.

"To vyvolává oprávněné a zásadní pochyby o bezpečnosti polských potravin," varuje komora v pondělní tiskové zprávě.

"Spotřebitelé by měli dávat přednost českým výrobkům od renomovaných výrobců namísto výrobků dovozových s nejistým důvodem a jak vidno i s možným velkým zdravotním rizikem," varuje Potravinářská komora.

Ta také uvedla, že pokud nedojde ke zveřejnění jasného seznamu polských výrobců, měly by státní orgány ihned zastavit dovoz polských potravin do Česka.



 

Právě se děje

Další zprávy