Česká kvalita z ciziny. Dalších dvacet chyb v Penny

Petr Kučera Petr Kučera
22. 2. 2012 14:55
Nová kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce: Penny Market dál mate zákazníky
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Penny Market

* Doplnili jsme aktuální vyjádření společnosti Penny Market na konci článku.

Praha - Obchodní řetězec Penny Market dál mate zákazníky, když pod názvem Česká kvalita nabízí zahraniční výrobky.

Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Při nejnovější kontrole objevila zhruba dvacítku špatně označených výrobků. Už minulý týden inspekce upozornila na tři výrobky Česká kvalita pocházející z Polska či Slovenska.

"Při opakované kontrole jsme nyní chtěli zjistit, jak řetězec naplňuje opatření, podle nějž měl zajistit, aby nedocházelo ke klamání spotřebitelů. Zjistili jsme, že uložená opatření nebyla dosud splněna," říká mluvčí inspekce Michal Spáčil.

Na Českou kvalitu přitom láká nová reklamní kampaň, ve které společnost Penny Market klade důraz na tuzemský původ nabízených potravin.

Sama společnost sice připouští, že v některých případech opět chybovala, u většiny zjištěných nedostatků ale argumentuje "odlišným výkladem".

Zavádějícím nápisem a českou vlaječkou byly označeny například jogurty Zott Jogobella (původem z Německa), Activia tvarohová (Polsko) a Yoplait Light Extra porce ovoce (Francie).

Lahve Víno Mikulov, prezentované jako Česká kvalita, měly podle zjištění inspekce původ na Slovensku, stejně jako Gazdovská pařenice Jánošík.

Dalšími špatně označenými produkty jsou Hero Sunar (Velká Británie), Tanja citronek (Řecko), Fresci Paprika (Polsko), Mochovská směs (Rakousko), Bohemia sticks (Rakousko), Mon Chéri Ferrero (Německo), Teekanne Earl Grey (EU) a Olio extra panenský olivový olej (Itálie).

Visačkou "od českých pekařů" byl v Penny Marketu označen selský chléb německého výrobce. U štítku "od českých řezníků" mohli zákazníci najít salám s pepřem, salám se sýrem a kořením a salám s paprikou a pepřem, všechny taktéž vyrobené v Německu.

"Inspekce považuje tento přístup za flagrantní porušení potravinového práva. Správní řízení o uložení pokuty bude zahájeno nejen za klamání spotřebitele, ale i nesplnění opatření, které bylo řetězci uloženo," říká mluvčí inspekce.

Máme jiný výklad

Už na začátku minulého týdne inspekce upozornila, že Penny Market prodává jako Českou kvalitu kuřecí prsní řízky a Fishi zavináče z Polska a sýr Maratonec s vlákninou ze Slovenska.

"V rámci interního šetření bylo zjištěno, že zmiňované označení u kuřecích řízků nemělo být umístěno, za což nese zodpovědnost jak dodavatel, tak i zaměstnanci Penny Marketu," řekl poté marketingový ředitel společnosti Penny Market David Kolář.

Firma podle něj přijala opatření, aby se podobná situace už neopakovala.

Ve středu nicméně Kolář připustil, že v některých příkladech však byly výrobky znovu označeny nesprávně - například víno z Mikulova. "Za to se omlouváme, vzhledem k šíři sortimentu a počtu prodejen však nejde o záměrnou či úmyslnou chybu," vysvětluje Kolář.

"Posílili jsme denní kontrolu označení výrobků a snažíme se chybám maximálně předcházet," dodává Kolář.

U dalších výrobků Penny Market odstraní klamavé označení i přesto, že má podle Koláře "jiný výklad než státní inspekce".

"Označení Česká kvalita používáme u tuzemských výrobků, pokud receptura, chuť a tradice je čistě tuzemská, a u produktů s domácím původem všech nebo většiny surovin, které byly zpracovány, vyráběny, kontrolovány a baleny v Česku," říká Kolář.

"Nařčení z klamání spotřebitelů jednoznačně odmítáme," reagoval Kolář na novou, středeční zprávu inspekce. "S tímto výkladem nesouhlasíme, s inspekcí intenzivně jednáme a znovu se snažíme vysvětlit, že od počátku vnímá českou kvalitu i ve smyslu české receptury a know-how," vysvětluje zástupce řetězce.

Typicky Sunar se sice podle něj vyrábí ve Velké Británii, ale podle české receptury a výhradně pro českého spotřebitele a proto do kategorie Česká kvalita jednoznačně patří. Totéž je prý případ Mochovské zeleniny, která je připravována podle tradičních českých receptur, ačkoli se vyrábí v Rakousku, je dodáván pouze do Česka.

 

Právě se děje

Další zprávy