Chcete nízké ceny? Nečekejte kvalitu, varují obchodníci

ČTK ČTK
21. 2. 2012 12:44
Ceny jsou údajně na naprostém minimu a prodejci tak jsou pod velkým tlakem
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: AHOLD Retail Slovakia

Praha - Českým spotřebitelům hrozí snižování kvality zboží. Na úterním setkání s novináři to řekl viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Michal Ševera.

Klesající kupní síla obyvatel podle něj povede k tomu, že spotřebitelé se zaměří na cenu výrobků. "A orientace na cenu znamená často i ústupky v kvalitě," dodal.

Ceny jsou ale podle Ševery v mnoha případech na naprostém minimu a prodejci se nacházejí pod velkým tlakem.

"Spotřebitel chce nízkou cenu, a pokud ji někdo nenabízí, tak od něj odchází," řekl Ševera. A to se projevuje i na složení zboží, které obchodníci zákazníkům nabízejí.

Na klesající kupní síle se podle Ševery podepisuje i nárůst nepřímých daní, například daně z přidané hodnoty (DPH). Její spodní sazba, v níž jsou zařazeny například potraviny, se na počátku roku zvýšila z deseti na 14 procent.

"Obchod nedokázal vstřebat zvýšení spodní sazby DPH a promítl to do cen," řekl Ševera. To by se podle něj mohlo opakovat, neboť v příštím roce se sjednotí sazby DPH na 17,5 procentech.

Na vliv nepřímých daní na kvalitu potravin poukázal minulý týden v televizi také ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakub Šebesta.

Inspekce loni provedla okolo 8000 kontrol, z toho v 15 procentech případů našla nekvalitní potraviny.

"Pokud bychom vycházeli z toho, co zjišťujeme poslední dobou - tedy snahu o falšování potravin - tak to nějak s růstem DPH souběžně jde," řekl Šebesta.

 

Právě se děje

Další zprávy