Internetové obchody loni zvýšily tržby o 15 procent

ČTK ČTK
21. 2. 2012 10:48
Internetoví prodejci vykázali vloni tržby 37 miliard korun
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Internetovým obchodům loni vzrostly tržby meziročně odhadem o 15 procent na 52 miliard korun. Mezi nejoblíbenější zboží patřily počítače, mobilní telefony, oblečení, obuv a elektronika, mezi službami vedl prodej letenek a vstupenek. Informoval o tom ředitel Asociace pro elektronickou komerci (APEK) Jan Vetyška.

Meziroční nárůst asociace podle něj odhadla, protože v roce 2010 ještě celou oblast včetně služeb nesledovala. Internetoví prodejci vyjma služeb vykázali tržby 37 miliard korun, což je ve srovnání s předloňským rokem o čtyři miliardy Kč více. Na nárůstu se podílelo několik faktorů - jednak rozmach mobilního internetu, jednak pokles cen elektroniky.

Podle Vetyšky má zkušenost s nákupem přes web 95 procent českých uživatelů internetu. "Nejčastěji nakupují lidé ve věku 25 až 34 let," řekl.

Novými službami jsou instalace výrobku a odvoz starého

Mezi dodatečné služby, které internetové obchody nejčastěji poskytují, patří ze 35 procent dodání zboží večer, přes 20 procent z nich pak nabízí vynesení zboží do patra. Okolo 15 procent navíc zboží nainstaluje či odveze starý spotřebič, zjistila asociace v průzkumu.

Přes 76 procent prodejců při dodání zboží spolupracuje s Českou poštou, 59 procent s PPL a 30 procent s DPD. Vlastní dopravu pak využívá 19 procent z nich. Podle průzkumu mělo s Českou poštou loni špatnou zkušenost několikrát za rok 60 procent prodejců a 16 procent jich žádné problémy nemělo. Mezi nejčastěji zmiňované potíže patří to, že doručovatelé i přes přítomnost adresáta doma vhodí do schránky lísteček s informací o tom, že jej doma nezastihli, a zboží si má vyzvednout na poště.

 

Právě se děje

Další zprávy