Tyčinky Snickers se zmenší, maxi čokoládky zmizí úplně

Tereza Holanová Tereza Holanová
17. 2. 2012 17:30
Chceme, aby lidé jedli čokoládek méně. To, že jsou nezdravé, nám nevadí, říká výrobce
Foto: Reuters

New York - Maxi tyčinky Snickers do konce příštího roku zmizí z regálů. Jak oznámil výrobce cukrovinek Mars, čokoládky, které mají více než 250 kilokalorií, se již vyrábět nebudou. Chceme podporovat zdravou výživu, vysvětlují zástupci firmy.

"To znamená konec velkých tyčinek. Ty totiž obsahují 510 kilokalorií," píše deník The Chicago Tribune. Zároveň připomíná, že rozhodnutí se nebude týkat pouze čokolád s královskou velikostí.

Běžné čokoládky Snickers, které se prodávají v obchodech a ve většině automatů, zahrnují 280 kilokalorií. Pokud Mars začne dodržovat svůj nový limit, bude je muset zmenšit o jedenáct procent.

"Velké tyčinky nahradíme balením, které bude obsahovat dvě nebo čtyři menší čokoládky. Jde nám o to, aby se lidé o svoji porci mohli podělit, nebo si ji nechat na později," vysvětluje mluvčí firmy Marlene Machut. Odvolává se na experty, podle kterých lidé načatou čokoládu už nedokáží odložit.

Jakou velikost nebo tvar budou nové tyčinky přesně mít, podle ní není jasné.

Nezdravé jídlo ano, ale méně

Změny se nebudou týkat pouze amerického trhu. Jak Mars oznámil, do konce roku 2013 se mají zmenšit nebo zkrátit i ty sladkosti, které firma vyváží do zahraničí, informuje Reuters.

Společnost své rozhodnutí zdůvodňuje snahou přispět ke zkvalitnění výživy a zdraví spotřebitelů.

Zároveň ale zástupci Marsu slibují, že obsah kalorií v menších porcích zůstane stejný. "S nezdravým jídlem nemáme problém, chceme pouze omezit jeho velikost," říkají pro americký server NPR s tím, že by zákazníci měli svačit zodpovědněji.

Kromě Snickers vyrábí Mars například tyčinky Twix nebo bonbóny M&M´s. Ty zmenšovat nebude, neboť limitu vyhovují už nyní.

Podívejte se, jak Amerika bojuje s obezitou:

 

Právě se děje

Další zprávy