Další podvod: Kaufland prodával 25 kg přebalených sýrů

Tomáš Fránek
16. 2. 2012 17:00
Potravinářská inspekce našla potraviny s přelepenými daty použitelnosti

Brno - Rekordní množství sýrů s přelepenými daty použitelnosti objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v prodejně Kauflandu v Blansku. Prodej téměř 25 kilogramů "přebalených sýrů" proto zakázala.

"Sýry byly krájeny z původních balení, označených odpovídajícím datem použitelnosti či dobou minimální trvanlivosti přímo výrobcem. Po nakrájení bylo zboží opatřeno novými etiketami, na nichž však byla uvedena doba pro spotřebu delší, než odpovídalo skutečnosti," říká mluvčí inspekce Michal Spáčil.

Inspekce našla přebalené nebo prošlé potraviny i u dalších řetězců. Takové potraviny se prodávaly ve dvou obchodech Tesco, v jedné Bille a Albertovi.

Až týden navíc

U všech sýrů Kaufland změnil dobu trvanlivosti na 20. února, jeden z nich měl být přitom spotřebován už v úterý 14. února. Jednalo se o sýr s modrou plísní uvnitř hmoty Paladin.

Další sýry měly uvedené datum spotřeby od výrobce 17. a 18. února. Týkalo se to sýrů Excelent zelený pepř, Excelent uzený sýr s česnekem a Kamadet královský sýr.

Inspekce už zahájila správní řízení, Kauflandu hrozí pokuta.

Podle Kauflandu šlo o chybu jednotlivce. "Případ velmi důkladně prošetříme a přijmeme patřičná opatření, aby se případ neopakoval," uvedl mluvčí firmy.

Přebalované sýry neobjevila inspekce za tento týden poprvé.

Při kontrole v prodejně Albert společnosti Ahold na Tuklatské ulici v Praze 10 našli inspektoři balené sýry s opakovaně přelepenými daty použitelnosti. Podle inspekce šlo o způsob prodeje potravin, který uváděl spotřebitele v omyl.

Zjištění se týkalo dvou výrobků s názvem "Eidam salám uz. 40 %", na nichž navíc byla i viditelná plíseň. Inspekce okamžitě zakázala jejich další prodej.

Ahold slíbil rychlou nápravu. "Jedná se o hrubé porušení veškerých pravidel nakládání s prošlými potravinami a také o selhání kontrolních mechanismů na prodejně. Se zodpovědnými pracovníky dané prodejny budeme toto chování řešit pracovně-právními prostředky," uvedl Pavel Mikoška ze společnosti Ahold.

 

Právě se děje

Další zprávy