V obchodech Coop budou brzy k mání i běžné léky

Ekonomika Ekonomika
16. 2. 2012 12:50
Léky se budou v prodejnách Coop prodávat s poloviční marží než v lékárnách
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ještě letos začnou prodejny COOP na venkově nabízet svým zákazníkům také volně prodejné léky.

Vedení Svazu českých a moravských spotřebních družstev COOP se rozhodlo konkurovat lékárnám. Stánky s léčivy bude letos zkušebně vybaveno několik desítek venkovských obchodů COOP. Tyto obchody tak budou následovat například drogerie Schlecker, které již nyní kromě svého obvyklého sortimentu léky také nabízejí.

Zákazníci by navíc měli ušetřit. Léky totiž budou v družstevních prodejnách levnější. 

Předseda COOP Zdeněk Juračka agentuře ČTK řekl, že pilotní projekt prodeje léků zahrnuje 50 družstevních prodejen a spuštěn bude ještě letos. Pokud budou mít zákazníci o novou službu zájem, COOP nabídku volně prodejných léků postupně zavede i v dalších ochodech.

"Průměrná marže v lékárně činí 27 až 30 procent, my ale chceme trochu zahýbat trhem a léky budeme prodávat s patnáctiprocentní marží," podotkl Juračka.

Před začátkem prodeje projdou zaměstnanci školením

Obchod jako pošta i banka

Obchodní řetězec COOP letos chce také zavést poštovní služby v několika desítkách svých družstevních prodejen, které fungují v obcích, v nichž Česká pošta plánuje uzavřít pobočky.

Vedení pošty v závěru loňského roku vypracovalo seznam 58 ztrátových kamenných poboček, které by měly být v obcích nahrazeny jinou formou doručování. Prvních několik prodejen COOP začalo poštovní služby nabízet loni a novinka se podle Juračky osvědčila.

Skupina COOP už dříve koupila 2000 platebních terminálů, kterými vybavila družstevní prodejny. Terminály umožňují bezhotovostní platby, výběr peněz u pokladny, placení složenek, vklady peněz na bankovní účty i dobíjení kreditu mobilních telefonů.

COOP také plánuje umístit do prodejen informační kiosky či internetové stánky, které umožní spravovat bankovní účty pomocí internetu. "Doufáme, že zákazníky, kteří jezdili do obchodních řetězců, i díky těmto službám stáhneme zpět do našich prodejen," podotkl Juračka.

Skupinu COOP tvoří zhruba 57 spotřebních družstev, které mají české vlastníky. Spotřební družstva COOP provozují 2800 prodejen, z toho více než čtyři stovky v maloobchodních řetězcích COOP Tuty, COOP Tip, COOP Terno, COOP Diskont a COOP Stavebniny.

 

Právě se děje

Další zprávy