Pozor na špatně upečené kuře. Můžete se snadno nakazit

ČTK ČTK, Věra Tůmová
10. 2. 2012 17:15
dTest objevil v kuřecím mase bakterie salmonel a další typy bakterií

Praha - Kuřata prodávaná na tuzemském trhu často obsahují nežádoucí bakterie včetně salmonel, z nichž některé mohou být i zdraví nebezpečné.
Zjistil to spotřebitelský časopis dTest, který podle informací agentury ČTK nechal v laboratoři zkontrolovat 17 kuřat, kuřecích čtvrtek a stehen.

Jeden drůbeží výrobek překročil povolené limity pro vybrané druhy salmonel, které nastavila Evropská unie. Státní veterinární správa (SVS) následně informovala, že případ prověří.

„Za závažné zjištění testu je považován zejména nález Salmonelly enteritidis ve Zlatém kuřeti z Vodňan, které nevyhovělo unijnímu nařízení. Salmonelu bakteriologické vyšetření odhalilo i v kuřeti Raciola Jehlička. Jednalo se o druh Salmonella ohio, na který se ale unijní nařízení nevztahuje," stojí v tiskové zprávě časopisu dTest.

Ve všech kuřatech byly přítomny bakterie Staphylococcus aureus a Escherichia coli. V patnácti vzorcích pak odborníci odhalili termotolerantní kampylobaktery a v osmi byla prokázána Listeria monocytogenes.

"Jakkoli se v případě Zlatého kuřete jedná o závažný nález, je třeba vědět, že po náležité kuchyňské úpravě nezpůsobí konzumace drůbežího masa onemocnění. Námi zjištěné hodnoty ostatních bakterií korespondují s obvyklými nálezy u kuřat, která jsou určena k tepelnému opracování," uvedla šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová.

"Zjištění uveřejněné časopisem dTest může znamenat, že pochybení, v jehož následku došlo k pomnožení zmíněných mikroorganismů v tělech kuřat může mít na svědomí neodpovídající transport, uchovávání, skladování nebo způsob prodeje, ale mohlo by to být také způsobeno ve výrobě," uvedl mluvčí SVS Josef Duben.

Veterináři kuřata prozkoumají

"Na státním veterinárním dozoru bude prověřit podmínky výroby a odebrat úřední vzorky k vyšetření," doplnil s tím, že kontrola způsobu prodeje a skladování bude na kolezích ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Přestože nešlo o úřední odběr vzorků, je podle Dubna zjištění spotřebitelského časopisu důvodem pro mimořádnou kontrolu veterinářů.

Podobně tomu bylo před několika týdny. SVS tehdy poté, co německá ekologická organizace BUND zveřejnila informace o údajné přítomnosti reziduí antibiotik v drůbežím mase, prověřila sedm vzorků německého drůbežího masa. Kontroly přítomnost antibiotik v dovezeném mase však neprokázaly.

Lidé by podle Rozové při jakékoliv manipulaci se syrovým drůbežím masem měli důsledně dodržovat hygienu a maso před konzumací náležitě tepelně upravit.

Střevní bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. K přenosu nákazy dochází potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny.

 

Právě se děje

Další zprávy