Na burze se už obchoduje i s elektřinou z bioplynu

Tereza Holanová Tereza Holanová
7. 2. 2012 11:25
Amper Market nabízí na burze energii z obnovitelných zdrojů
Foto: Jan Langer

Praha - Na energetickou burzu vstoupil první obchodník, který prodává elektřinu vyrobenou z obnovitelných zdrojů (OZ). Tuzemská společnost Amper Market se tak chce zajistit proti možným výkyvům v případě, že by energie byl nedostatek.

"Vstup na Pražskou energetickou burzu nám umožní garantovat stabilní ceny. Velkým klientům navíc nově můžeme nabídnout i takzvaný postupný nákup elektřiny například po kvartálech," komentuje generální ředitel skupiny Jan Palaščák. Subjekty obchodující na burze totiž zvládnou případné cenové výkyvy snadno absorbovat.

Zákazník ušetří

Podle něj bude společnost do budoucna usilovat o to, aby 60 procent elektřiny, kterou prodá, pocházelo z obnovitelných zdrojů. Hlavní klientelou je zatím firemní sektor, očekávaný obrat by letos měl činit zhruba 500 milionů korun.

"Obchodujeme zejména s elektřinou z bioplynových stanic, solárních a větrných elektráren," doplňuje Palaščák.

Jak uvádí mediální zástupce Amper Market Jan Hlaváč, zákazníkům se nákup elektřiny z nezávislých zdrojů vyplatí více než využívání konvenční energie z elekřiny a atomu. "Nákupem energií přes burzu totiž dochází ke zbytečnému zdražení, protože se bere v potaz vyšší evropská cena, za kterou by elektřina mohla být prodána v sousedních zemích," uvádí pro Aktuálně.cz.

Malí obchodníci navíc podle něj mohou nabídnout nižší ceny i díky tomu, že si neúčtují tak vysoké marže jako významní hráči.


 

Právě se děje

Další zprávy