Auta a nepotravinářské zboží táhly loňské tržby

Věra Tůmová
3. 2. 2012 10:25
Malobchodní tržby rostly v Česku v roce 2011 o 1,9 procent. Rostly ale také ceny zboží
Foto: Reuters

Praha - Prodeje motorových vozidel a nepotravinářského zboží se vloni nejvíce podílely na růstu maloobchodních tržeb.

Za uplynulý se tak maloobchodní tržby reálně meziročně zvýšily o 1,9 procenta. Vyplývá to z aktuálních údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Obchodníkům se dařilo také v prosinci díky nečekaně vysokým tržbám za předvánoční nákupy.  Prosincové tržby v roce 2011 byly lepší i než v předchozím roce. Meziroční růst o 1,6 procenta tím významně přispěl k celoročnímu výsledku.

„Po optimistickém začátku roku 2011 převážila u spotřebitelů ve druhém pololetí ekonomická nejistota, která přinesla pokles tržeb zejména u potravin. Negativní vývoj byl také u prodeje pohonných hmot vzhledem k výraznému růstu jejich cen. Celkově však díky prodeji motorových vozidel maloobchod v roce 2011 rostl," konstatuje Pavel Kulhavý ze společnosti PWC Audit.

V loňském prosinci po očištění o sezónní vlivy a pracovní dny rostly tržby v maloobchodě a v prodejích a opravách motorových vozidel reálně meziměsíčně o 0,5 procenta. Meziroční růst o 3,3 procenta byl očištěný pouze o vliv počtu pracovních dní.

„Poslední úspěšné Vánoce zažili obchodníci naposledy v roce 2007. Od té doby se jejich prosincové tržby hlavně vinou krize stále zmenšovaly.  Nejdramatičtější propad nastal už v roce 2008, kdy tržby klesly o 5,4 %. Letos se konečně situace obrátila pozitivním směrem," popisuje analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit.


Předvánoční nákupní horečka

Patrně nejsilněji na výsledek maloobchodních tržeb zapůsobily prodeje aut.  Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel se zvýšily reálně meziměsíčně o 1,3 procent a meziročně očištěné o pracovní dny o 7,1 procent. Neočištěné tržby vzrostly meziročně o 3,8 procent, v tom za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) o 5,2 procent, za opravy klesly o 2,4 procent.

Podívejte se, jak předvánoční nákupní šílenství zvedalo tržby i v USA:

Také další oblasti obchodu ale byly v prosinci úspěšné. Tržby maloobchodu včetně pohonných hmot se meziměsíčně reálně zvýšily o 0,2 procenta (sezónně očištěné) a meziročně očištěné o pracovní dny o dvě procenta.

Na úspěchu tržeb u obchodníků měl podle statistiků nejvyšší vliv zvýšený prodej potřeb pro domácnosti ve specializovaných prodejnách (o 9,5 procent).

I nadále lidé více nakupovali počítačová a komunikační zařízení (růst tržeb o 10,7 procent). Zvýšení tržeb vykázaly také specializované prodejny s oděvy a obuví (o 4,7 procent) a farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím (o 1,7 procent).

O 4,2 procenta pak rostly i prodeje zboží v internetových a zásilkových obchodech. Podle Michala Kozuba se dařilo především prodeji černé elektroniky: „Pro řadu Čechů je velikost televize symbolem sociální pozice, stává se dominantou obývacích pokojů i jiných místností. I přesto je výsledek spíše zklamáním, protože obchodníci byli zvyklí na růsty okolo 10 procent."

„V porovnání s předchozími měsíci se tempo růstu výrazně zpomalilo. Růst tržeb v maloobchodě brzdil již zmíněný pokles prodeje pohonných hmot a potravin, a to v nespecializovaných i specializovaných prodejnách (o 3,5 %; resp. o 1,8 %). Prodej se snížil i v nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží (o 5,8 %) a u výrobků pro kulturu a rekreaci, kde klesl o 1,0 % a podruhé tak v roce 2011 nepřekročil úroveň srovnatelného období," uvádí ČSÚ.

Motoristé vloni nakupovali více

V motoristickém segmentu se tržby reálně meziročně zvýšily o 5,4 procent, v tom za prodej motorových vozidel o 6,3 procent a za opravy o 0,1 procenta.

Tržby za prodej automobilů a dalších motorových vozidel rostly s výjimkou června ve všech měsících loňského roku. Největší nárůsty byly ale v prvním čtvrtletí. Tržby za opravy aut rostly rovněž nejvíce v prvním čtvrtletí (o 6,1 procent), naopak ve druhém a čtvrtém čtvrtletí se meziročně snížily o 2,1 procent; respektive o 3,1 procenta.

V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot vzrostly tržby reálně meziročně o 0,4 %, přičemž růst byl zaznamenán pouze v prvním pololetí, v druhé polovině roku převládl pokles.

Tržby za nepotravinářské zboží vzrostly o 2,6  procent. Meziroční pokles se konal pouze v září. Prodej potravin zaznamenal pokles o 1,2 procent. Vyšší úrovně ve srovnání s rokem 2010 dosáhl pouze v lednu, únoru a dubnu. Tržby za pohonné hmoty s výjimkou srpna celoročně klesaly (celkově o 3,5 procent).

Rostly ale i ceny zboží. Pohonné hmoty podražily o 11 procent. V maloobchodě s potravinami se zvedly o 4,4 procent. U nepotravinářského zboží naopak klesly o 1,9 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy