Za kolik vykopat hrob? Za tento manuál padla pokuta

ČTK ČTK
1. 2. 2012 11:18
ÚOHS postihl pravidla, která motivovala členy sdružení nepožadovat nižší ceny než jsou obvyklé
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Filip Fojtík

Brno - Pokuta půl milionu korun pro Sdružení pohřebnictví v ČR platí. Sankci, kterou udělil v roce 2009 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, potvrdil Nejvyšší správní soud.

Podle názoru obou institucí sdružení ovlivňovalo ceny za služby pohřebních ústavů.

Pravidla, která narušila hospodářskou soutěž, byla obsažena v několika dokumentech vydávaných sdružením. Šlo například o takzvaný Kodex cti a metodické materiály o tom, jak postupovat při kopání hrobů či při určení výše cen nájmu hrobových míst a služeb s nájmem souvisejících.

Tyto interní materiály obsahovaly podle ÚOHS i soudu pravidla, která motivovala členy tohoto sdružení nepožadovat za své služby ceny nižší, než jsou obvyklé. Zakazovala také podávat informace srovnávající ceny mezi podnikateli v oboru pohřebnictví a obsahovala návod na stanovení cen za některé služby v oboru pohřebnictví.

Sdružení poskytlo manuál na tvorbu cen

Také podle Nejvyššího správního soudu jednotlivé volně nakoupitelné metodiky poskytly členům i nečlenům sdružení podrobný doporučující návod, jakým způsobem vytvořit konečnou cenu. Současně poskytly jiným soutěžitelům představu o způsobu, kterým mohou oceňovat své služby jejich konkurenti.

"Takové pokyny přispívají ke koordinaci činnosti členů sdružení a současně mají potenciál sjednocovat cenovou úroveň na trhu," uvedl ve svém rozhodnutí Nejvyšší správní soud.

Sankce není první, kterou ÚOHS v minulosti v oblasti pohřebnictví uložil. V roce 2005 vyměřil pokutu 900 000 korun společnosti A.S.A. TS Prostějov, která odmítala poskytovat služby v prostějovské obřadní síni podnikateli Pavlu Makovému. Tím podle ÚOHS zneužila svého dominantního postavení.

 

Právě se děje

Další zprávy