Další rekord: Cena nafty už atakuje hranici 37 korun

Radek Pecák Radek Pecák
23. 1. 2012 13:35
Pokračuje i zdražování benzinu, v průměru stojí 36 korun
Foto: Radek Pecák

Praha - To, čeho se řidiči obávali, se už pomalu, ale jistě stává skutkem. Cena nafty na tuzemských čerpacích stanicích během jediného týdne stačila vystoupat téměř o sedmdesát haléřů za litr a dostala se na úroveň 36,69 Kč za litr.

Informovala o tom společnost CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.

Vydatně během uplynulého týdne zdražoval i benzin Natural 95 - v průměru o 56 haléřů na 36 korun.

Další výrazný růst cen pohonných hmot by podle názoru analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum nastat neměl. Čermák naopak očekává v příštích dnech pokles cen.

"Po delší době přišla příznivá zpráva z měnových trhů, kde koruna posilovala. Výsledkem by měl být pokles cen pohonných hmot u čerpacích stanic, který by se měl pohybovat v řádu desetihaléřů. O něco výraznější by měl být v případě nafty," uvedl pro agenturu ČTK Čermák.

Čerpadláři navrhují snížení spotřební daně

Kvůli rostoucím cenám pohonných hmot stále sílí hlasy zájmových skupin o snížení spotřební daně.

Zatímco firma DKV, která vydává tankovací karty přepravním firmám, je pro zavedení profesionální nafty (tedy vratky části spotřební daně) profesionálním přepravcům, a tím pro jejich motivaci k tankování na našem území, Společenství čerpacích stanic je pro plošné snížení.

Podle ministra dopravy Pavla Dobeše je návrh na snížení spotřební daně z motorové nafty mrtvou záležitostí. Předseda představenstva Společenství čerpacích stanic Ivan Indráček na to reagoval sdělením, že čerpadláři jsou nadále přesvědčeni o smysluplnosti jejich návrhu, tedy o snížení v řádu 1,50 až 2 koruny. To by podle nich přimělo řidiče opět začít více tankovat a díky tomu by stát v konečném důsledku na daních z tohoto paliva získal více než dosud.

Fotogalerie historických čerpacích stanic:

 

Právě se děje

Další zprávy