Kakao opět zdražuje, úrodu ohrožuje saharský vítr

Tereza Holanová Tereza Holanová
11. 1. 2012 12:31
Po rekordním zlevnění začínají ceny kakaa opět růst. Obchodníci se bojí, že ho letos bude nedostatek
Foto: Reuters

Londýn - Po rekordním zlevnění na konci loňského roku začínají ceny kakaa opět růst. Obchodníci komoditu skupují ve velkém, neboť mají strach, že jí letos kvůli suchému větru v Africe bude málo.

V úterý kakao zdražilo o osm procent, informoval deník Financial Times. Od počátku tohoto týdne ceny komodity posílily o 15 procent. Na Londýnské komoditní burze se dnes kakao obchodovalo za nejvyšší ceny od listopadu, průměrná denní cena kakaa byla v úterý 2204,64 dolaru (44 382 Kč) za tunu.

Africká úroda je nejistá

Investoři se začínají obávat, že kvůli špatnému počasí v západní Africe bude letos kakaa nedostatek. Úrodu může ohrozit především suchý saharský vítr harmattan, který obvykle trvá od prosince do března.

Že suché a větrné počasí působí farmářům na západním pobřeží kontinentu problémy, informovala v pondělí i agentura Reuters.

"Za poslední týden vůbec nepršelo, kakaové stromy trpí suchem," uvádí Fernand Zadi, který hospodaří v západní části Pobřeží Slonoviny. Další farmář jeho slova potvrzuje. Pokud  v dalších dvou týdnech nezaprší, bude dubnová úroda velmi skromná, říká pro Reuters.

Kromě toho obchodníky znepokojuje generální stávka v Nigérii, která je čtvrtým největším producentem kakaa ve světě.

"Obchodníci počítají s tím, že nabídka letos poměrně prudce klesne," říká šéf brokerské společnosti Marex Spectron.

Loni byl kakaa přebytek

Vývoj cen kakaa v loňském roce připomínal horskou dráhou, uvádí Financial Times. V březnu dosáhly na svá maxima, následně klesly na nejnižší úroveň za poslední tři roky.

Kakao ve druhé polovině roku zlevnilo hlavně kvůli bohaté úrodě kakaových bobů, se kterou investoři nepočítali. Kromě toho je znejistily nepokoje na Pobřeží Slonoviny, které zajišťuje 40 procent světových dodávek kakaa, tudíž se v mnoha případech předzásobili a následně surovinu už vůbec nekupovali.

Optimismu nepřidala ani nálada v Evropě, které hrozí návrat do recese. Vzhledem k tomu, že na starém kontinentu se spotřebuje nejvíce kakaa ve světě, by pokles poptávky vedl k dalšímu zlevňování.

Mezinárodní organizace pro kakao ale zároveň tvrdí, že nižší ceny znamenaly v době evropské krize výhodu. "Vzhledem k ekonomické situaci v Evropě se pokles cen vyplatil," uvádí ve své zprávě z konce loňského roku.

Podívejte se, jak se vyrábí kakao:

Ceny v obchodech nadále rostly

V českých obchodech ale ceny kakaa i čokolády navzdory propadu nadále rostly. Podle Českého statistického úřadu loni kakao zdražilo o 18 procent, cena čokolády se za prosinec podle analytika Borise Tomčiaka zvedla meziměsíčně o 1,8 procenta. Způsobené to mohlo být právě tím, že si velkoobchodníci ve strachu z nedostatku suroviny a jejího dalšího zdražování, sjednali kontrakty již dříve, tedy za vyšší ceny.

"Maloobchodní ceny se upravují dolů až se značným zpožděním," komentuje Boris Tomčiak, podle něhož může prodleva trvat více než šest měsíců.

Na dotaz, jaký vývoj cen očekává v tomto roce, odpovídá, že v prvním čtvrtletí bude kakao pod prodejním tlakem, poté se ale cena stabilizuje. "Světová produkce je stále velmi vysoká. Zdražování čokolády v maloobchodech by mělo skončit, výraznější propad cen ale neočekáváme," říká pro Aktuálně.cz.

 

 

Právě se děje

Další zprávy