Češi nakupovali v největších eshopech jako diví

ČTK ČTK
11. 1. 2012 10:19
Dvoum největším českým e-shopům se vloni neobyčejně dařilo
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Dva největší české internetové obchody, Alza.cz a Mall.cz, měly loni rekordní tržby. Dohromady utržily přes deset miliard korun bez daně z přidané hodnoty (DPH).

Oba e-shopy zaznamenaly výrazný nárůst zákazníků, objednávek i tržeb. S odkazem na předběžné výsledky firem Alza.cz a Netretail Holding, který v Česku vlastní dvojku na trhu Mall.cz, to napsaly Hospodářské noviny (HN).

Alza.cz i majitel Mall.cz působí i v dalších zemích, většina tržeb připadá u obou právě na jejich tuzemské pobočky, uvádí deník.

Netretail Holding utrží podle výkonného ředitele firmy Ondřeje Fryce v letošním fiskálním roce končícím pro něj 31. března 160 milionů eur, v přepočtu asi čtyři miliardy korun. Letos se skupina vrátí po dvou letech i k zisku.

Velké obchody už nedělají jen ledničky

Kromě bílého zboží a televizí, kde je český Mall.cz tradičně velmi silný, se povedl start prodeje zboží pro děti a potřeb pro zvířata, dodal Fryc.

Největším internetovým obchodem v ČR zůstává Alza.cz. Oproti roku 2010 zvýšila obrat o více než miliardu na 6,7 miliardy korun. Do centrálního cash&carry obchodu firmy v pražských Holešovicích zamíří průměrně denně 6500 platících zákazníků.

"Růst táhly loni tradičně notebooky. Každý pátý notebook jsme loni v Česku prodali my. Silné byly i prodeje televizí, protože se objevilo hodně technologických novinek. Prodeje nám rostly meziročně o 65 procent," řekl deníku obchodní ředitel Alzy Martin Drdúl.
 
Dalším tahounem růstu byly mobilní telefony, hlavně dražší chytré mobily.

Největší český e-shop Alza.cz vlastní firma L.S. Investments Limited se sídlem na Kypru. Stojí za ní zakladatel Alzy Aleš Zavoral a skupina neznámých fyzických osob. Netretail Holding má sídlo v Nizozemsku. Největším akcionářem je podle HN zakladatel Ondřej Fryc.

 

Právě se děje

Další zprávy