Kdo investoval do obrazů, vydělal více než s akciemi

Tereza Holanová Tereza Holanová
10. 1. 2012 9:10
Někteří investoři zvládli prodat umělecká díla i za dvacetinásobek původní ceny
V březnu proběhla v Londýně dražba "Lemon Marilyn" od Andyho Warhola.
V březnu proběhla v Londýně dražba "Lemon Marilyn" od Andyho Warhola. | Foto: Reuters

Londýn - Investovat do uměleckých předmětů se loni opět vyplatilo. Ti, kteří se rozhodli prodat obraz nebo plakát známého umělce, si vydělali o 11 procent více než v roce 2010.

Podle deníku Financial Times se jim tak už pošesté za posledních deset let dařilo lépe než obchodníkům na burze.

Ti, kteří se rozhodli prodat poválečné nebo současné malby, si vydělali o 6,4 procent více než před rokem. Výnosy se zvýšily také v případě impresionistických děl, nárůst činil 14 procent.

Vyplývá to z indexu Mei Moses. Ten zahrnuje především výnosy z obrazů, které se prodávají v New Yorku a Londýně.

Andy Warhol se prodal 26krát dráž

Silné prodeje byly tažené hlavně poptávkou v Číně a zhodnocením některých uměleckých děl.

Zájem byl například o práce Andyho Warhola. Jeho plakát Dolarové bankovky z roku 1981 se v aukční síni Sotheby´s prodal téměř za 700 tisíc dolarů (14,2 milionu korun), což bylo dvakrát více, než se očekávalo. Pro srovnání - před 23 lety jej prodejce koupil za pouhých 27 tisíc dolarů.

Za vůbec nejvyšší cenu se loni vydražil obraz amerického malíře Roye Lichtensteina "I Can See The Whole Room...and There's Nobody in It!", za který jeho nový majitel v listopadu zaplatil 43 milionů dolarů (zhruba 870 milionů korun). Jak Financial Times zmiňují, předchozí vlastník pořídil obraz za 2 miliony dolarů.

Prudce se zvýšily také výdělky prodejců čínských maleb, zde výnos meziročně vzrostl o pětinu. Důvodem je zájem čínských investorů vykoupit zpátky díla, která byla v minulosti prodaná na Západ, uvádí autoři zprávy.

"Čínský trh s uměním má před sebou ohromné příležitosti. Podporuje ho nárůst kulturního průmyslu a stále větší zralost kupujících i prodávajících," komentuje Kuo Qin, který je viceprezidentem tamní dražební síně China Guardian Auction.

Letošní rok investorům přát nebude

"Index Mei Moses převýšil americký S&P 500 šestkrát za posledních deset let. Průměrný roční výnos na trhu s obrazy byl 7,8 procenta, zatím co na burze se jednalo o 2,7 procenta," uvádí Financial Times.

Podle Michaela Mosese, který je jedním z autorů indexu cen uměleckých děl, nemají nečekané burzovní výkyvy na ceny obrazů žádný zásadní vliv.

Přesto v roce 2009, kdy ve většině částí světa vrcholila ekonomická recese, klesly výnosy takřka o čtvrtinu. V roce 2010 ale už zaznamenal trh oživení a investoři meziročně zhodnotili svůj majetek o 16,6 procenta lépe.

Podobný pokles jako před třemi lety čeká Moses i nyní. Že investoři začínají být opatrní a raději nakupují levnější kousky, začíná být podle něj patrné už nyní.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Američané mají po zlatu další bezpečný přístav. Komiks
Kvůli výnosům skupovali dolaroví milionáři hlavně akcie

 

Právě se děje

Další zprávy