Vyšší DPH nutí lidi šetřit, půlka z nich to nedokáže

Veronika Skálová Veronika Skálová
4. 1. 2012 10:59
Podle průzkumu tři čtvrtiny lidí chtějí šetřit kvůli vyšší dani

Praha - Chceme kvůli vyšší dani z přidané hodnoty šetřit, říkají tři čtvrtiny Čechů. Polovina z nich ale jedním dechem dodává, že se jim to nejspíš nepodaří, protože jejich rozpočet je už tak napjatý.

V průzkumu pro ING Bank mezi více než pětistovkou respondentů to zjistila společnost Ipsos Tambor.

Pouze 29 procent dotázaných uvedlo, že neuvažuje o úsporách nebo změně svého nakládání s penězi. Celkem 28 procent lidí pak plánuje více šetřit, aby si vytvořili finanční rezervu a 43 procent respondentů by sice uspořit chtělo, ale finanční situace jim úspory neumožňuje.

Nejméně o úsporách přemýšlí lidé mezi 18 a 25 lety, je u nich také nejnižší podíl těch, kdo by sice spořili rádi, ale nemohou. Těch je naopak nejvíc mezi lidmi od 56 do 65 let. Na napjatý rozpočet si v průzkumu stěžovalo 59 procent z nich.

O něco spořivější jsou podle průzkumu ženy než muži, kteří nehodlají na své útratě nic měnit ve 34 procentech. Z územního hlediska pak neplánují šetřit nejčastěji Jihočeši (36 procent), naopak na napjatý rozpočet si stěžovalo nejvíce obyvatel Jihomoravského a Zlínského kraje (51 procent dotázaných).


 

Právě se děje

Další zprávy