Některé internetové slevy jsou virtuální, nenaleťte

Veronika Skálová Veronika Skálová
3. 1. 2012 10:33
Stále více internetových obchodů láká na novoroční výprodeje
Sezónní výprodeje se zdaleka netýkají jen kamenných prodejen.
Sezónní výprodeje se zdaleka netýkají jen kamenných prodejen. | Foto: Veronika Skálová

Praha - Naše ceny jsou nízké celý rok, sezónní výprodeje se nás netýkají. Rostoucí zájem o nákupy na internetu, stejně jako ekonomická krize a s ní související menší chuť nakupovat, vyléčily z této filozofie drtivou většinu českých internetových obchodů.

Stejně jako ve výlohách kamenných obchodů se na jejich domovských stránkách hned po skončení vánočních svátků objevily poutače lákající až na 70% slevy.

První vlna slev má pokračovat v lednu, některé obchody je plánují nabízet i v únoru.

Zástupci srovnávače cen Heureka.cz ale upozorňují, že uvedené slevy mohou být zavádějící. "Slevy v řádech desítek procent ve většině případů neznamenají, že je zboží skutečně o tolik procent levnější, než bylo před Vánoci. Obvykle se totiž jedná o slevu z doporučené maloobchodní ceny, která bývá vyšší, než nabízí většina e-shopů," upozorňuje Kamil Demuth.

Experti také doporučují navzdory vyhlídce na výhodný nákup neopouštět základní pravidla bezpečného nakupování na internetu. Pokud se v některém obchodě chystáte nakoupit poprvé, vyplatí se vám projít jeho reference nebo se po jeho stránkách rozhlédnout po některém z certifikátů udělovaných asociacemi nebo spotřebitelskými organizacemi.

"Do povánočních slev se dostane sezónní zboží, které zůstalo prodejcům skladem: jde například o chytré telefony, televize, počítačové komponenty a další elektroniku, kterou prodejci postupně nahradí technologickými novinkami. Zajímavé slevy najdou zákazníci také v segmentu zimních bund, snowboardového oblečení nebo lyžařského vybavení," dodává Jan Vetyška, výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci .

 

Právě se děje

Další zprávy