ČOI našla více pump s nekvalitní naftou či benzínem

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
22. 12. 2011 12:07
Inspektoři dokonce jednou na místě zakázali další prodej nafty
Šance, že natankujeme nekvalitní palivo je 1:20
Šance, že natankujeme nekvalitní palivo je 1:20 | Foto: CCS

Praha - Zhruba při každém pátém odběru vzorků paliv prodávaných u čerpacích stanic na území ČR, zjistila Česká obchodní inspekce nějaký prohřešek.

"Podíl nekvalitních pohonných hmot zjištěných u tuzemských čerpacích stanic v listopadu vzrostl na 4,6 procenta z 3,3 procenta v říjnu," sdělila Jana Jelínková z tiskového oddělení České obchodní inspekce.

Listopadová hodnota podílu nekvalitních paliv byla zhruba stejná jako na počátku letošního roku či v květnu. Žádný problém nebyl s dodržením maximálního povoleného obsahu biosložek v palivu.

Inspektoři ČOI v listopadu odebrali vzorky 239 pohonných hmot a jakostním požadavkům jich nevyhovělo 11. "Laboratorní rozbory prokázaly jakostní odchylky u tří vzorků motorového benzinu, sedmi vzorků motorové nafty a jednoho vzorku směsného motorového paliva," uvedla Jelínková.

Navštívili jsme čerpací stanice, které pokutovala ČOI:

U jedné pumpy zakázali okamžitě prodávat naftu

Čtyři vzorky byly podle Jelínkové odzkoušeny s využitím mobilní laboratoře a na základě zjištěné nevyhovující jakosti u jednoho vzorku byl u příslušné čerpací stanice vydán zákaz prodeje motorové nafty do doby zjednání nápravy.

Inspekce má i podezření, že u některých čerpacích stanic se prodává palivo, s nímž bylo neoprávněně manipulováno. "U šesti vzorků, a to tří vzorků benzinů a tří vzorků motorové nafty, zjištěné odchylky budí podezření na úmyslnou manipulaci s palivem," naznačila. Jelínková.

 

Právě se děje

Další zprávy