Stromek i kapr jsou k mání online, ale jen pro Pražáky

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
20. 12. 2011 16:17
Internetový nákup se ale oproti běžnému vcelku prodraží
Foto: Jan Langer

Praha - Zařídit si Vánoce mohou Pražané i z tepla domova. Jak kapra, tak stromek lze totiž koupit přes internet a nechat si dovézt až domů.

"Kapr online!" Tuto upoutávku má v záhlaví server www.kaprik.cz, který je nejznámějším internetovým obchodem s kapry. Ti, kteří budou pozorně hledat, narazí dále například na stránku www.cerstveryby.cz. Stejně jako v případě první adresy však rozvážka funguje pouze pro Pražáky.

Ceny jsou vyšší než v obchodě

Kdo se rozhodne pořídit rybu přes internet, musí se připravit, že sáhne do kapsy hlouběji, než kdyby se vydal do obchodu. Tam stojí kapr v průměru 69,43 koruny.

Na prvním e-shopu zaplatí zákazník za nejmenší rybu, kterou dodavatel vykuchá a zbaví šupin i ploutví, 265 korun (základní cena po zabití činí 190 Kč). Cena dopravy se pohybuje mezi nula až sto korunami, záleží na datu a čase dodávky. Za čtyřkilovou rybu bez dalších služeb zákazník utratí téměř pět set korun.

"Internetové zakázky zpracovává tým kuchařů, kteří pracují vždy přes noc na daný den," uvedl jeden z provozovatelů obchodu Jan Šikola pro ČTK. Podle něj se loni přes jejich stránky loni prodalo zhruba 260 kaprů.

Na druhém serveru činí cena za kilo 179 nebo 189 korun. Zvlášť si dodavatel účtuje dopravu, která stojí 200 korun. Výhodou je větší nabídka ryb, kromě kaprů lze na www.cerstveryby.cz ze sladkovodních ryb koupit také candáta, jesetera, pstruha nebo okouna.

Podle majitele e-shopu Luboše Lešetického lidé kupují ryby celý rok, o Vánocích ale jejich zájem prudce roste. "Objednávkami jsem momentálně úplně zahrnutý," komentuje pro Aktuálně.cz a doplňuje, že obchod funguje od listopadu 2009.

Stromek lze koupit i pronajmout

Kromě ryb lze na internetu pořídit i vánoční stromek. Buď koupit, nebo pronajmout. Nákup je možný třeba na stránkách www.vanocni-stromecek.cz - zde jsou nyní dostupné pouze dvoumetrové jedle za 2599 korun.

Pronájem živých stromků v květináčích zajišťuje Martin Čuba z pražských Dejvic, který provozuje web www.pronajemstromku.cz. Na výběr je ze 102 stromů za 440 nebo 490 korun, momentálně jsou ovšem všechny zarezervované. Jak ČTK uvádí, pronájem je možný až na čtrnáct dní.

 

Právě se děje

Další zprávy