Někteří stánkaři dávali jídlo i na zem, hlásí inspekce

Tereza Holanová Tereza Holanová
20. 12. 2011 15:02
Při kontrolách se zjistilo, že 13 procent stánkařů nedodržovalo předpisy. Problémy měli i s hygienou
Foto: Jan Langer

Hradec Králové - Během letošních kontrol trhů narazila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na 207 prodejců, kteří porušovali pravidla. Nejčastěji měli problém s hygienou a se správným označením potravin. Inspekce o tom informovala na svých stránkách.

"Relativně častým prohřeškem bylo uchovávání potravin, které vyžadují chlazení, mimo chladící zařízení," uvádí SZPI v tiskové zprávě.

Nezabalených potravin se dotýkali zákazníci

V několika případech se navíc stalo, že pokud stánkaři manipulovali s nebalenými potravinami (například je krájeli), tak nepoužívali rukavice nebo neměli řádně očištěné nástroje. Mnohdy navíc porušili nařízení, že potraviny bez obalu je třeba chránit před prachem, že se nemají dostat na zem a kupující se jich nesmí dotýkat.

Vzhledem k tomu, že většina stánkařů napravila chyby hned na místě, nebylo nutné přistupovat k výraznějším sankcím, prohlašuje SZPI. V několika případech ale správní řízení zahájené bylo.

Jak ale inspektoři zdůrazňují, velká část prodejců má nabízené zboží v pořádku a předpisy dodržuje. Dohromady totiž kontrol proběhlo 1528, prohřešky se tak týkaly pouze 13 procent subjektů.

Trhů SZPI navštívila celkem 186, ve většině případů se jednalo o trhy farmářské.

SZPI prověřuje i vánoční trhy

Zástupci inspekce v úterý zároveň podali zprávu o výsledcích předvánočních kontrol v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Zde prověřili 63 stánků, devět z nich nebylo v pořádku. Jeden stánkař například prodával zeleninu, která obsahovala hnilobu, další dva pak polské výrobky, u nichž chyběly údaje v češtině.

Jak SZPI uvádí, inspektoři kontrolovali především cukrářské a pekařské výrobky, jako preclíky, vánočky, perníky, koření nebo medovinu. Zda na vánočních trzích prodejci dodržují předpisy, zjišťuje kromě SZPI také Česká obchodní inspekce.

"Dbáme na to, aby předvánoční atmosféra nebyla rušena nepoctivými nebo neznalými prodejci a aby nakupující nebyli na trzích klamáni," komentuje ústřední ředitel SZPI Jakub Šebesta.

 

 

Právě se děje

Další zprávy