David porazil Goliáše, Kaufland zaplatí bufetu za chyby

Tomáš Fránek
16. 12. 2011 5:00
Řetězec musí odškodnit živnostníka, jehož původní místo zabrala lékárna

Brno - Největší síť hypermarketů v Česku, společnost Kaufland, doplatí na to, že stejný pozemek v Hodoníně pronajala dvakrát různým firmám.

Nestává se to často, přesto občas ano: Malý David položí na lopatky silného Goliáše. V tomto případě David - provozovatel rychlého občerstvení - vyhrál spor s Goliášem Kauflandem.

Po devíti letech sporu o tom rozhodl Nejvyšší soud. Chyba Kauflandu tak může stát obchodní řetězec miliony korun na zisku, o který přišel právě bufet.

Dvě smlouvy, jedna platí

V listopadu 2001 si provozovatel rychlého občerstvení pronajal od Kauflandu na parkovišti u hypermarketu v Hodoníně místo na svůj stánek a zažádal o stavební povolení.

Kaufland ale o několik měsíců později stejný pozemek pronajal společnosti Česká lékárna, která si tam nakonec svoji provozovnu skutečně postavila.

Provozovatelé bufetu se ale nevzdali a Kaufland zažalovali. A chtěli dvojí náhradu: Jednak 25 tisíc korun za skutečné náklady, které vynaložili na získání stavebního povolení, jednak téměř tři miliony korun za ušlý zisk.

Kaufland sice přiznal pochybení při uzavírání smluv, platit ale nic nechtěl.

Městský i Vrchní soud v Praze poté rozhodly ve prospěch provozovatele bufetu. „Chyba byla jednoznačně na straně Kauflandu, vznikla skutečná škoda a ušlý zisk z podnikání, které nemohla firma uskutečnit," potvrdili soudci.

Kaufland se proto obrátil na Nejvyšší soud. Soudy podle advokátů řetězce přiznaly provozovateli bufetu náhradu škody včetně ušlého zisku, aniž by drobný podnikatel prokazoval, zda mu skutečně vznikla újma.

Senát Nejvyššího soudu vedený soudkyní Kateřinou Hornochovou ale námitky Kauflandu odmítl. Zákon je podle soudců jednoznačně na straně provozovatele bufetu.

Nic poctivého

„Poškozená firma může místo skutečně ušlého zisku požadovat náhradu zisku dosahovaného zpravidla v poctivém obchodním styku za podmínek obdobných podmínkám porušené smlouvy v okruhu podnikání, v němž podniká," rozhodli soudci.

Podle nich se musí smlouvy dodržovat a ten, kdo je poruší, musí nést následky. „Dovolání Kauflandu se odmítá jako nepřípustné," rozhodli soudci.

Hypermarkety Kaufland a diskontní prodejny Lidl, které patří do skupiny Schwarz, jsou jedničkou na tuzemském trhu. Ve srovnání s rokem 2009 loni zvýšily odhadované tržby o 1,5 miliardy korun na 60 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy