Placení mobilem za zboží bude asi možné už příští rok

ČTK ČTK
12. 12. 2011 16:38
Terminálů pro platbu mobilem s NFC budou brzy stovky milionů
Mobilní telefon získá další funkci
Mobilní telefon získá další funkci | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Už příští rok se zřejmě zákazníci tuzemských mobilních operátorů dočkají možnosti bezkontaktních plateb prostřednictvím mobilního telefonu.

Technologii NFC (Near Field Communication) testují všichni tři operátoři. Vyplývá to z informací firem.

Telefónica se letos účastnila půlročního pilotního provozu spolu s Komerční bankou, Citibank Europe, hypermarkety Globus a karetní asociací Visa Europe. Test podle zástupců firem potvrdil připravenost technologií i zákazníků a obchodníků.

"Technologie NFC se v příštím roce dostane do reálného provozu a Telefónica chce proto svým zákazníkům nabídnout až dvacet typů NFC telefonů od výrobců, jako jsou Samsung, RIM, HTC, LG, Nokia a další. Nyní máme v síti O2 kolem tisícovky NFC telefonů, v příštím roce by jich mělo být až 50.000," uvedl manažer Telefóniky pro NFC Richard Walitza.

Za tři roky bude ve světě čtvrt miliarda terminálů

T-Mobile se podle mluvčí Martiny Kemrové účastní pracovní skupiny Asociace provozovatelů mobilních sítí, která preferuje jednotnou platformu pro všechny operátory. "Předpokládáme, že bezkontaktní byznys se začne prosazovat v ČR roce 2012 a bude rychle následován NFC technologií," dodala.

Platební transakce prostřednictvím NFC se uskuteční pouhým přiložením mobilního telefonu k platebnímu terminálu. Menší platby do 500 korun zároveň nepodléhají žádnému dalšímu potvrzování. Podmínkou je mít s NFC telefon na straně zákazníka a platební terminál u obchodníka.

Technologie NFC zažívá v poslední době prudký rozvoj. Její podporu přislíbila většina velkých výrobců mobilních telefonů. Pro rok 2014 se očekává, že pro platby NFC bude na světě k dispozici přes 260 milionů terminálů.

 

Právě se děje

Další zprávy