Krabičky cigaret budou jiné - s větším varováním

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
9. 12. 2011 11:03
Česká republika mezinárodní úmluvu schválila jako úplně poslední
Česko bude muset přitvrdit v boji proti kouření
Česko bude muset přitvrdit v boji proti kouření | Foto: Michal Štůsek

Praha - Již brzy budou muset krabičky cigaret prodávaných v Česku vypadat jinak. Podle Mezinárodní úmluvy o kontrole tabáku, kterou přijala Poslanecká sněmovna, bude muset nejméně polovinu hlavních ploch obalu tabákových výrobků pokrývat varování před následky kouření.

Úmluvu, která má přispět k omezení kouření, schválila Poslanecká sněmovna. Česká republika byla přitom poslední členskou zemí EU, která tuto úmluvu dosud neratifikovala.

Na druhou stranu, většinu ustanovení úmluvy už podle něj české zákony obsahují.

Úmluvu podpořilo 118 poslanců napříč stranami, proti byli jen tři. Vláda již jednou v minulosti parlamentu tento dokument předložila. Senát s ním však v roce 2005 vyslovil nesouhlas. Letos v říjnu však mezinárodní úmluvu podpořil.

Cigarety se budou dále zdražovat

Kromě požadavku na zvětšení varování před následky kouření na krabičkách úmluva navrhuje také opatření na snížení poptávky po tabáku. Za účinné prostředky označuje například cenové a daňové nástroje. Český parlament již letos jedno zdražení tabákových výrobků s platností od příštího roku schválil, další má nastat od roku 2014.

Signatářské země se také zavazují, že omezí kouření nejen na pracovištích, ale i ve veřejné dopravě a podle potřeby na dalších veřejných místech. Úmluva na druhé straně počítá i s pomocí pěstitelům tabáku a zaměstnancům, jejichž živobytí může její přijetí ohrozit.

Takzvaný protikuřácký zákon již víc než rok ukládá povinnost označit vchod restaurací nálepkou, která návštěvníkům oznamuje, zda jsou kuřácké, nekuřácké či zda mají oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky. Odpůrce kouření a spoluautor protikuřáckého zákona poslanec ODS Boris Šťastný chce navíc navrhnout zákaz kouření ve všech restauracích od roku 2014.

Poslanci však schválili s úmluvou také prohlášení, v němž stojí, že Česko nepovažuje prováděcí pokyny přijaté konferencí smluvních stran za přímo vytvářející právní závazky podle úmluvy.

 

Právě se děje

Další zprávy