Inflace zrychlila na 2,5%, zdražují potraviny i bydlení

Veronika Skálová Veronika Skálová
9. 12. 2011 9:48
Za měsíc se ceny zvýšily o 0,4 procenta, hlavní podíl na tom mají potraviny
Za měsíc vzrostla nejvíc cena ovoce a zeleniny, mezirčně zdrařil nejvíc cukr a káva.
Za měsíc vzrostla nejvíc cena ovoce a zeleniny, mezirčně zdrařil nejvíc cukr a káva. | Foto: Ahold Slovakia

Praha - Před vánočními svátky to pro české zákazníky rozhodně není dobrá zpráva. Ani v listopadu růst spotřebitelských cen nijak nezpomalil a hlavní podíl na něm opět mají potraviny. Od října se ceny zvýšily o 0,4 procenta ve srovnání s půlprocentním růstem o měsíc dřív. Uvedl to Český statistický úřad.

V meziročním srovnání zrychlila inflace na 2,5 procenta vyšší, což ve srovnání s říjnem představuje zrychlení.

Na listopadovém růstu cen se podepsaly zejména ceny potravin, mezi nimi nejvíce zdražilo ovoce a zelenina, ale i rostoucí cena zemního plynu.

Zdražování bude zřejmě pokračovat

Dražší náklady na bydlení se promítly i ve zrychlení meziroční míry inflace, plyn je totiž ve srovnání s loňskem o 18,3, procenta dražší, za elektřinu platíme o 4,8 procenta víc, zdražilo také vodné (o 6,2%), stočné (o 5,8 %), teplo a teplá voda (o 1,9 %) i čisté nájemné (o 3,7 %).

Mezi potravinami meziročně nejvíce zdražil cukr ( o 35%) a káva (o 30,5 %), výrazně dražší je ale i chleba (o 18,8 %), běžné pečivo (o 28,9 %), mouka (o 13,6 %) mléko (o 8,2 %) nebo jedlé oleje (o 13,7 %).

A v nadcházejících měsících se podle odborníků situace nijak nezlepší. „Také další měsíce přinesou spíše zdražování, k čemuž bude přispívat slabší koruna, ale s novým rokem hlavně zvýšení nižší sazby DPH. Jediné co bude bránit výraznějšímu růstu cen je přetrvávající slabá poptávka, která se nijak nezlepší ani v dalších měsících a ta bude bránit obchodníkům ve výraznějším zdražování," poznamenal analytik skupiny Citfin Jiří Šimek.

 

Právě se děje

Další zprávy