Sbírka nezákonností. To je Bauhaus v Brně

Tomáš Fránek
8. 12. 2011 11:20
Hobbymarket je podle posudku postavený jinak, než povolil plán
Foto: Nesehnutí

Brno - Obří hobbymarket Bauhaus v Brně, o jehož osudu rozhoduje soud, je postavený jinak, než povolily úřady v územním rozhodnutí.

Jde tak o další nezákonnost, která stavbu obchodu v Brně-Ivanovicích, provází. Podle firmy je ale vše v pořádku.

Brněnský Bauhaus  přitom patří mezi ukázkové případy, ve kterých si velcí stavebníci s tichým souhlasem úřadů s dodržováním zákonů a pravidel nedělají těžkou hlavu.

Stožáry, plány, zboží

Soud, který už vydal předběžné opatření, které přiznává odkladný účinek žalobě obyvatel Ivanovic, nyní rozhoduje o certifikátu na stavbu obchodu, který vydal autorizovaný inspektor Milan Teigiser a který má vážné nedostatky. To potvrdila i kontrola ministerstva pro místní rozvoj, úřady ale zatím nezasáhly.

Podle znaleckého posudku se ukazuje, že obchod je postavený jinak, než bylo povoleno v územním řízení.

Stavební expert budovu zaměřil a porovnal s dokumentací. Vyšlo tak najevo, že stavebník při stavbě hobbymarketu v rozporu se zákonem nedodržel územní rozhodnutí. Plány jsou na adrese - http://aa.ecn.cz/img_upload/67fc87870d57d5b3a63ce8985bb216ef/zamereni_bauhaus.pdf.

Jde o další pochybnost kolem výstavby obchodu. V listopadu se ukázalo, že osvětlení kolem prodejny je vztyčeno bez jakéhokoliv povolení. To už je podle Bauhausu vyřešeno a povolení firma získala.

A do nezkolaudovaného obchodu se už naváží zboží.

Tisíce aut a protesty lidí

To, že Bauhaus přes rozhodnutí soudu, který zatím stavbu obchodu zastavil, dělá vše pro otevření hobbymarketu bez ohledu na vyhlášky a nařízení, potvrdila i policie. Ta totiž na žádost místních obyvatel prověřovala, co se v obchodě děje, a zjistila, že v obchodě je už skutečně navezeno zboží.

Zástupci Bauhausu ale tvrdí, že je vše v pořádku. "Budova Bauhaus v Brně-Ivanovicích je postavena v plném souladu s projektovou dokumentací a platným územním rozhodnutím," uvedl Tomáš Hanzlík z Bauhausu. "Dokument není znaleckým posudkem. Jeho autor totiž není soudním znalcem,ů uvedl Hanzlík.

Podle něj odpůrci stavby také vytrhují některé údaje ze šetření policie, která kontrolovala, zda je do nezkoulaudovaného obchodu naváženo zboží. Podle Bauhausu policie potvrdila, že nebyl spáchán trestný čin. Firma chce proto podat trestní oznámení na odpůrce stavby.

Policie skutečně policie uvedla, zároveň ale potvrdila, že vše v pořádku není. "Skutečnost, že do objektu Bauhaus bylo navezeno zboží, je pravdivá, bylo to zjištěno při policejní prohlídce. Jedná se o svévolné počínání firmy Bauhaus," je uvedeno v policejním protokolu.

V případě Bauhausu jde o areál o rozloze čtyř hektarů, do něhož má denně přijet 1500 osobních a desítky těžkých nákladních vozidel.

Jeho provoz by přinesl zvýšení hluku i znečištění vzduchu. Proti výstavbě se již v roce 2006 postavilo 73 procent dotazovaných obyvatel a obyvatelek v sociologickém průzkumu provedeném Katedrou environmentálních studií Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

 

 

Právě se děje

Další zprávy