Blíží se Vánoce. Tržby v obchodech mírně rostou

Ekonomika Ekonomika
6. 12. 2011 11:55
Český statistický úřad oznámil, jak se vyvíjejí maloobchodní tržby
V říjnu jsme nakupovali hlavně nepotravinářské zboží.
V říjnu jsme nakupovali hlavně nepotravinářské zboží. | Foto: Obi

Praha - V říjnu začali lidé nakupovat první dárky na Vánoce. Ukazují na to tržby v obchodech, které stouply o 1,5 procenta po zářijovém poklesu o půl procenta.

Český statistický úřad, který údaje v úterý ráno zveřejnil, podotýká, že na mírném růstu tržeb se podílí hlavně nepotravinářské zboží a auta a jejich příslušenství. Naopak prodej potravin a pohonných hmot, jejichž cena citelně rostla, poklesl, uvedl ČSÚ.

Nejrychlejší růst si zachoval prodej zboží přes internet (růst o 10,9 procenta), více se prodalo také počítačů a telefonů. Po propadu v minulém měsíci rostl i prodej oblečení a bot a výrobků pro kulturu a rekreaci.

Opakuje se tak každoroční předvánoční situace, kdy dva měsíce před svátky a také nejvýznamnějším obdobím pro maloobchod lidé nakupují hlavně elektroniku a další dárky, zatímco v prosinci, hlavně jeho závěru, rostou tržby v obchodech s potravinami.

Pro experty nebyl vývoj maloobchodních tržeb nijak překvapivý. "Odhad trhu činil 1,3 %, náš odhad byl 2,0 %, přičemž výsledek za září byl revidován vzhůru z - 0,5 % na 0,0 %. Jak se potvrdilo, nebýt prodeje a oprav aut, maloobchodní tržby by byly celkově v záporu," poznamenal Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Za celý letošní rok odhadují analytici růst maloobchodních tržeb o 2 procenta, pro příští rok je ale předpověď pesimističtější - kvůli zvýšení sazby DPH na část zboží budou tržby pravděpodobně klesat.

 

Právě se děje

Další zprávy