Džemům z Polska chybělo ovoce, musí z obchodů

Tomáš Fránek
29. 11. 2011 19:59
Inspekce nařídila stáhnout z obchodů výrobky z Polska

Brno - Měly být plné ovoce, skutečnost ale byla výrazně jiná.

Dvě várky džemů z Polska, které se prodávaly v českých obchodech, obsahovaly výrazně méně ovoce než bylo napsané na jejich obalech.

A Státní zemědělská a potravinářská inspekce je už nařídila stáhnout z trhu a navíc zahájila kontrolu dalších podobných výrobků.

Zkontrolujeme toho víc

Jahodový džem Danost Choice sice sliboval, že obsahuje 40 procent jahod, ve skutečnosti v něm ale bylo pouze 22,4 procenta jahod.

Podobně to bylo u meruňkové džemu Stovit. "Zatímco polský výrobce uváděl padesátiprocentní podíl meruněk, reálně tvořily meruňky pouze 38,1 procenta obsahu," uvedl mluvčí inspekce Michal Spáčil.

Inspekce obě dodávky označila za klamavé. "Inspekce zakázala další prodej uvedených šarží obou džemů a nařídila jejich stažení z oběhu. Uvedené nedostatky budou dále řešeny s jednotlivými dovozci. Na základě těchto zjištění prověří  inspekce další obdobné výrobky různých dovozců s cílem ověřit jejich deklarovanou kvalitu," uvedl Spáčil.

Inspektoři už před dvěma roky při kontrole zjistili, že pět druhů dovážených džemů jejich výrobci šidili. Na obalu uvedli větší množství použitého ovoce a v některých případech džem "ředili" jiným ovocem. Celkem tři tuny džemů se tak nesměly dostat do tašek spotřebitelů.

Jak se falšuje

Zákon předepisuje, že obyčejný džem musí obsahovat nejméně 35 procent ovoce, výběrový 45 procent a v marmeládách, jež se musí vyrábět z citrusových plodů, musí mít dvacetiprocentní podíl ovocné složky. Pokud deklaruje výrobce většímnožství, musí jej také dodržet.

Některé džemy byly navíc "ředěné".

Rozbor ukázal, že k výrobě bylo použito více druhů ovoce, než bylo deklarováno. "Většinou se k takovému falšování používají jablka," uvedla inspekce.


 

Právě se děje

Další zprávy