Některá trička z bavlny nejsou, ač to mají na cedulce

Tereza Holanová Tereza Holanová
29. 11. 2011 10:40
ČOI zjistila, že šest ze sedmi triček bylo namísto z bavlny z polyesteru
Svatební tičko pro slečny či dámy s nápisem "Našla jsem svého okouzlujícího prince".
Svatební tičko pro slečny či dámy s nápisem "Našla jsem svého okouzlujícího prince". | Foto: ČTK

Praha - Někteří moravští prodejci triček a košil klamou zákazníky. Ačkoliv na kusu oděvu stojí, že je vyroben pouze z bavlny, ve skutečnosti se jedná o polyester nebo polyamid. Před špatně označeným zbožím varuje Česká obchodní inspekce (ČOI).

"Měli jste někdy dojem, že bavlněná košile nebo triko nejsou tak úplně bavlněné a místo, aby sály pot, se lepí na tělo?" komentují zástupci ČOI s tím, že pokud zákazník podobný pocit získal, nemusel být úplně daleko od pravdy.

Bavlna chyběla u šesti ze sedmi výrobků

Zboží často bavlnu vůbec neobsahuje, ačkoliv na etiketě v sedmi různých jazycích stojí "100% bavlna". Inspektoři ČOI prověřili sedm náhodných vzorků a během laboratorních rozborů na podvod narazili v šesti případech.

Tato kontrola proběhla během září a října v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, kde se kontroloři zaměřili na maloobchodní prodejny.

Klamavě označené byly například dámská noční košile V & M, pánská košile DH & AA, pánské tričko VDMH nebo dámská halenka Baty Fashion, které obsahovaly sto procent polyesteru.

To, že je oděv vyrobený z jiného materiálu než z bavlny, se projeví při nošení - bavlna má větší savost než polyester - ale také při údržbě. Kusy oblečení z polyesteru by se měly prát a žehlit při jiné teplotě.

"Nepravdivé označení může znamenat problém i pro alergiky, zejména děti, kterým může takový výrobek způsobit zdravotní potíže," doplňují zástupci inspekce.

Zjištěné nedostatky jsou podle tiskové zprávy ČOI předmětem správního řízení. Vzhledem k tomu, kolik podvodů inspektoři zjistili, ČOI také plánuje v kontrolách pokračovat.

 

Právě se děje

Další zprávy