Pokud bude koruna dále oslabovat, zdraží zájezdy

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
14. 11. 2011 15:30
Za hranici, při které se změní katalogové ceny, považují cestovní kanceláře 27 korun za euro
Foto: Karel Toman

Praha - Čechy, kteří se chystají v příští sezóně na zájezd, může nákup dovolené vyjít dráž než letos. Vzhledem k oslabující koruně totiž majitelé cestovních kanceláří uvažují o změně ceníků. Zjistila to od nich ČTK.

Česká koruna oslabuje od 30. srpna, kdy euro stálo 24,098 koruny. Po 20. září došlo k mírnému posílení, stejně tak o měsíc později, rostoucí trend ale trvá. V pondělí se cena eura vyšplhala na 25,78 koruny.

Slábnoucí měnu turisté pociťují především při výměně kapesného. Pokud bude ale zlevňování koruny pokračovat, promítne se i do cen zájezdů. Ty letošní by totiž neodpovídaly současným cenám.

Kanceláře budou situaci řešit různě

Za hranici, u které dojde ke změně ceníků nejpozději, označují zástupci kanceláří 27 korun za euro. Toto číslo potvrdil například marketingový ředitel Exim Tours Stanislav Zíma. K jak velkému zdražení by přistoupil, ale nezmínil.

Cena by se podle něj v každém případě měnila pouze u nově kupovaných zájezdů. Od zákazníků, kteří již za dovolenou zaplatili, by společnost žádné další peníze nevybírala.

Skupina Firo-tour má podle mluvčí Pavlíny Pešové možnou úpravu cen zakotvenou přímo ve smluvních podmínkách.

Pro zimní sezónu kancelář cenu kalkulovala při hodnotě koruny 24,30 koruny za euro. Ke zvýšení ceny by koruna musela k této hodnotě oslabit o deset procent a nacházet se tak zhruba na hodnotě 26,7 koruny za euro, řekla Pešová.

U CK Fischer se oslabování koruny může nejdříve promítnout do cen zájezdů v nových cenících, uvedl její mluvčí Dan Plovajko. Pokud zdražování eura nepřestane, cena zájezdů by mohla od poloviny ledna vzrůst o pět procent.

V případě, že by koruna dále neoslabovala a zůstala na současné úrovni, změnila by kancelář ceny pouze u vybraných destinací, doplňuje Plovajko.

Kvůli zlevňování koruny Češi v zahraničí také méně utratí. V případě zájezdů to bude patrné zejména u nákupu fakultativních výletů.

"Tyto příplatkové výlety jsou pro cestovní kanceláře velice důležité, protože někteří touroperátoři základní cenu zájezdů snižují na nejnižší úroveň a tuto ztrátu dofinancují z prodeje výletů," komentuje mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří Tomio Okamura.

Euro může znovu stát 30 korun

"Oslabování koruny nesouvisí s vývojem české ekonomiky, doléhá na něj však strach z dalšího vývoje na finančních trzích," vysvětluje analytik Patria Finance David Marek.

Pokud se podle něj podaří nalézt způsob, jak dluhovou krizi zmírnit a ukončit, může se kurz koruny vrátit mezi 24 a 25 Kč za euro. V opačném případě je možné spekulovat o hranicích 28, 29 nebo 30 korun.

V uplynulých letech koruna nejvíce oslabila 17. února 2009, kdy euro stálo 29,49 Kč. Více než za 30 korun se euro (s výjimkou krátkodobého posílení koruny v létě 2002) prodávalo až do počátku roku 2005, v době uvedení evropské měny Češi platili dokonce přes 38 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy