Zahraniční turisté se vrací, přijelo jich o 5% víc

Veronika Skálová Veronika Skálová
8. 11. 2011 13:31
Zahraničních hostů přijelo víc a strávili v Česku delší dobu
Turistů přijelo do hotelů v létě víc, hlavně zásluhou cizinců.
Turistů přijelo do hotelů v létě víc, hlavně zásluhou cizinců. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Letní sezóna letos přilákala do českých hotelů a penzionů více návštěvníků zejména ze zahraničí, v průměru v nich ale strávili o něco kratší dobu než v loňském roce.

Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Ve třetím čtvrtletí, tedy od července do září přijelo do ubytovacích zařízení v Česku meziročně o 2,4 procenta více hostů, zato počet přenocování se o 0,2 procenta snížil.

Zároveň ale rostlo průměrné využití pokojů na 51,4 procenta, což představuje zvýšení o 2,7 procentního bodu ve srovnání s loňskem.

Dobrou zprávou je, že na přírůstku hostů mají největší podíl zahraniční turisté. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku jich do Česka přijelo o 5,1 procenta více. Cizinci se postarali také o to, aby se počet přenocování v hotelech výrazněji nesnížil - počet jejich přenocování byl totiž letos o 4,8 procenta.

Zato Češi zřejmě letos opět vyměnili domácí hotely a penziony za výlety do zahraničí. Tuzemských návštěvníků totiž do ubytovacích zařízení přijelo o 0,1 procenta méně než loni a počet jejich přenocování se o 4,1 procenta snížil.

Podle statistik je také dobře patrné, jaké typy ubytovacích zařízení vyhledávají cizinci a jaké místní čeští turisté. „Meziroční růst zaznamenaly téměř všechny kategorie hotelů, nejvíce čtyřhvězdičkové hotely o 9,6 procenta a pětihvězdičkové o 8,2 procenta. Naopak ostatní druhy hromadných ubytovacích zařízení vykázaly meziročně pokles přenocování - penziony o 4,0 procenta, kempy o 10,1 procenta a chatové osady a turistické ubytovny o 9,0 procent," uvedl ve zprávě statistický úřad.

Nejčastějšími návštěvníky v Česku byli jako obvykle Němci, kterých letos přijelo o 6,9 procenta více než loni. Druhými nejčastějšími návštěvníky ze zahraničí byli turisté z Ruska, kterých letos přijelo dokonce o 25,6 procenta více. Více přijelo také Slováků a Španělů - o 13,8 procenta.

Nejvíce turistů přibylo ve srovnání s loňským rokem Ústeckému kraji (o 7,5 procenta), Moravskoslezskému kraji (o 7,4 procenta) a Vysočině (o 7,2 procenta), kde také nejvíce vzrostl počet přenocování (o 12 procent). Ten se zvýšil i v Praze (o 7 procent).

 

Právě se děje

Další zprávy