Mezi investory vede New York, Praha zatím zaostává

Tereza Holanová Tereza Holanová
8. 11. 2011 10:59
V době ekonomické nejistoty se investoři začali přesouvat ke kvalitě. Za tu považují New York, Londýn a Tokio.
Foto: William Warby

Praha - Do komerčních nemovitostí letos obchodníci investují nejčastěji v New Yorku. Za první tři čtvrtletí tohoto roku zaznamenala americká "megapole" nárůst investic o 165 procent na 29,7 miliardy dolarů (540 miliard korun). Vyplývá to z výzkumu společnosti Cushman & Wakefield.

"V situaci, kdy se na finanční trhy vrátily výkyvy a kdy panuje všudypřítomná nejistota ohledně vývoje světové ekonomiky, pokračují investoři v útěku za kvalitou," uvádí autoři ve zprávě Winning in Growth Cities. Podnikatelé podle nich hledají příležitosti na vyzrálých a regulovaných trzích.

Mezi základní faktory, jimiž se investoři při výběru vhodné destinace řídí, patří počet obyvatel, ekonomická situace dané oblasti, situace na pracovním trhu, kvalita vzdělávacího systému nebo například přítomnost mezinárodních letišť a přístavů.

Praha zatím na přední příčky nepatří

Na druhém místě skončil Londýn, který zároveň nejvíce lákal zahraniční investory. Na třetí pozici se - navzdory dopadům zemětřesení, tsunami a jaderné havárie - umístilo Tokio.

V top 25 se toho meziročně příliš nezměnilo. Prvních devět míst obsadila stejná města jako v loňském roce, mezi 25 nejlepších se dostalo pouze pět nových lokalit, a to Boston, Atlanta, San Diego, Hamburk a Melbourne. Vypadly naopak Sydney, Amsterdam, Vancouver, Kuala Lumpur a Tchaj-pej.

Z evropských měst se ve skupině nejpopulárnějších objevily ještě Paříž, Stockholm a Berlín.

Praha neobjevila ani mezi padesáti nejžádanějšími lokalitami, důvodem je hlavně její malá velikost. "Metropole s 1,3 milionu obyvatel nemůže nabídnout tolik zajímavých nemovitostí jako hlavní světové konglomerace," komentuje James Chapman z

Česko se však alespoň stalo hlavním investičním trhem ve střední Evropě.

Co se týká nejrychleji rostoucích měst co do investic do komerčních nemovitostí, nejlépe si vedlo Chicago, v Evropě potom Frankfurt.

Nejvhodnějšími místy pro nákup kancelářských prostor se staly Londýn, New York a Paříž. V rámci investic do průmyslové výroby vede Šanghaj, následují Los Angeles a Hong Kong. Z Evropy byl nejúspěšnější Madrid, na pětadvacátém místě skončila Praha.

Jak autoři studie předpokládají, ceny nemovitostí se bude v dalších letech zvyšovat. Důvodem bude skutečnost, že poptávka po kvalitních nemovitostech přichází v době, kdy řada vlastníků nechce prodávat - nevidí totiž mnoho příležitostí k dalším investicím.

Očekávaný trend však zástupci Cushman & Wakefield považují i za příležitost. Například v USA vedou rostoucí ceny nemovitostí k tomu, že se poptávka šíří i mimo největší města.

 

 

Právě se děje

Další zprávy