Obsazenost hotelů roste, horské jsou ale na prodej

Veronika Skálová Veronika Skálová
7. 11. 2011 11:29
Obsazenost hotelů mírně stoupla stejně jako průměrná cena. Zároveň oživil trh s horskými hotely
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Web hotelu Gomel

Praha - Vyšší obsazenost i průměrná cena za pokoj mohou být pro hoteliéry v Česku příslibem, že důsledky krize, které v oboru stále přetrvávají, začnou konečně odeznívat.

Společnost KPMG Česká republika v průzkumu zjistila, že obsazenost hotelů se v září ve srovnání s loňským rokem zvýšila o dva procentní body na 67 procent.

Další dobrou zprávou je i růst průměrné ceny, která v letních měsících kvůli slevám obvykle klesá. "Průměrná cena za pokoj ve tří až pětihvězdičkových hotelích totiž v září konečně překonala tisícikorunovou hranici a dosáhla úrovně 1 103 korun. Ačkoli je průměrná cena stále pod úrovní, jaké dosahovala ve stejných obdobích loni a předloni, jde určitě o pozitivní signál," uvedl Ondřej Špaček, Associate Manager, KPMG Česká republika.

Přibývá horských hotelů na prodej

Navzdory zprávám o tom, jak těžké to v době skomírajícího cestovního ruchu hoteliéři měli, je na realitním trhu slušný zájem o penziony a hotely v českých horách.

Jak informovala dražební společnost Naxos, těchto nemovitostí na prodej je na trhu stále víc. Současní majitelé, kteří hotely a penziony prodávají, jsou navíc s blížící se zimou aktivnější - vědí, že pro nového majitele je výhodné začít vydělávat právě v nejrušnějším zimním období. A zároveň chtějí předejít výdajům spojených s příchodem zimy.

"Když si někdo nyní pořídí penzion či hotel v dobrém stavu, má šanci, že ještě část sezóny stihne. Čím dříve začne, tím lépe. Zvlášť když se mu to podaří ještě před Silvestrem, který pro něj znamená jistotu dobrého zisku. Přelom roku mu může vynést tolik, co jindy vydělá za měsíc," podotkl obchodní ředitel Naxosu Libor Nevšímal.

Podle zkušenosti dražební firmy je o dražby horských penzionů a hotelů zájem, v poslední době jich změnilo majitele několik, další se na prodej chystají.

 

Právě se děje

Další zprávy