Američané mají po zlatu další bezpečný přístav. Komiks

Tereza Holanová Tereza Holanová
1. 11. 2011 16:55
Zhodnocují především sešity, ve kterých se hrdinové objevili poprvé, nebo kde umírají

Redmont - Američané přicházejí s novou radou, jak investovat a vydělat. Namísto zlata nebo zemědělských produktů doporučují komiksy.

"Proč nenechat superhrdinu, aby vás zachránil ze spárů ďábelských trhů. Investice do komiksů se může stát zárukou pravidelných výnosů," opakovali experti během tradiční výstavy Comic Con, která se v půli října konala v New Yorku.

"Komiks je pro investory ideální oblast, na rozdíl od burz tu ceny nelítají nahoru a dolů," komentuje Jamie Graham, který vlastní firmu Graham Crackers Comics.

"Na pohyb burz mají vliv politici, zatím co zde se ceny řídí pouze zájmem zákazníků," doplňuje Gemma Adel ze společnosti CGC (Certified Guaranty Company). Ta komiksům uděluje známky podle toho, jak jsou vzácné a zachovalé.

Komiksům podle odborníků, stejně jako například zlatu, nehrozí znehodnocení. Několik desítek let starých originálů existuje pouze několik.

Sázejte na klasiku

Za žádané sešity lze přitom utržit nemalé částky. První vydání Action Comics z roku 1938, ve kterém se poprvé objevil Superman, se loni prodalo za 1,5 milionu dolarů (27,56 milionu korun). Tato částka je v historii obchodování s komiksy zatím vůbec nejvyšší.

Jak ale ostřílení obchodníci zdůrazňují, investoři by se měli i v případě komiksu držet několika zásad. Například té, že starší kousky jim vydělají více. Kromě toho je dobré zaměřit se na "velká sousta".

"Dlouhodobě zhodnocuje relativně málo titulů," myslí si Graham.  Největší poptávka je po těch, ve kterých se populární hrdinové objevili poprvé, případně ty, kde umírají. Uspět lze také s příběhy, které se dočkaly úspěšné filmové adaptace.

V případě Action Comics se jedná o zmíněný první díl, cenu má také patnácté vydání sešitu Amazing Fantasy z roku 1962, které představilo první příběh se Spidermanem. Téměř netknutá kopie se prodala za 1,1 milionu dolarů (20,2 milionu Kč). Následuje Batman, který se poprvé objevil v sedmadvacátém dílu Detective Comics z roku 1938. Ten se loni v Dalasu vydražil za 1,07 milionu dolarů (19,66 milionu Kč).

Cenných kousků, které vyšly po roce 1970, je pouze několik. Například sešit The Amazing Spider-Man (#129), kde se poprvé objevila postava Punishera.

Investování není sběratelství

Začátečníkům odborníci radí nakupovat spíše levné kopie. "Potrhaná nebo sešitá vydání s oslíma ušima stojí výrazně méně, jejich cena ale roste." Na začátku si podle nich obchodník vystačí s tisícovkou dolarů.

Kdo má k dispozici menší částku, by měl nakupovat tituly, které v dnešních mladých lidech vyvolají nostalgii, až jim bude čtyřicet. V případě současných čtyřicátníků se jedná například o Želvy Ninja.

Zaměřit by se investor měl pouze na jeden nebo dva tituly. "Vyhněte se pokušení, že v rámci garážového prodeje vyplýtváte peníze na nákup hromady starých komiksů. Pak se stanete sběrateli a ne investory," myslí si specialista Dave Reynolds.

Pokud chce investor rychle vydělat, měl by se zbavovat předně nových sešitů a staré nechat řádně zhodnotit, připomíná Graham. Doplňuje, že skutečnou cenu mají ty komiksy, které nesou oficiální hodnocení - například od zmíněné CGC.

Samotný Graham se chlubí, že nedávno nakoupil komiksy ze třicátých a čtyřicátých let, za které dal zhruba 2 miliony dolarů. Jak řekl deníku Daily Finance, na základě dřívějších zkušeností očekává, že tituly v budoucnu prodá nejméně o deset procent dráž.

 

Právě se děje

Další zprávy