L'Oréal poráží Česko, za Francouze platit nemusí

Tomáš Fránek
30. 10. 2011 10:00
Firma nemusí za své zaměstnance doplatit pojištění za miliony
Liliane Bettencourtová a její dcera. O peníze L'Oreal se bude starat mladší z nich, která svou matku nechala prohlásit za nesvéprávnou.
Liliane Bettencourtová a její dcera. O peníze L'Oreal se bude starat mladší z nich, která svou matku nechala prohlásit za nesvéprávnou. | Foto: Reuters

Brno -  Největší kosmetická firma na světě, francouzská společnost L'Oréal, vítězí v dlouholetém boji s českým státem o peníze, která měla firma platit za svoje zaměstnance.

Jde o miliony za nemocenské pojištění, které po společnosti L'Oréal chtěla Česká správa sociálního zabezpečení za francouzské občany, kteří v Česku pro kosmetickou firmu pracovali.

Celý spor se vleče už šest let a padlo v něm několik soudních verdiktů. A nyní Nejvyšší správní soud, který spor posuzoval už podruhé, rozhodl, že firma defintivně nemusí za své francouzské zaměstnance pojištění v Česku platit.

Francouzi pojištění platit nemusí

Na L'Oréal se totiž vztahuje verdikt ústavních soudců, kteří v případě pojištění vyhověli dalším třem francouzským firmám působícím v Česku.

"Francouzští státní příslušníci, kteří neměli v České republice trvalý pobyt a pracovali v Česku, nebyli účastni na pojištění podle zákona o nemocenském pojištění zaměstnanců," uvedli ústavní soudci ve svém rozhodnutí týkající se například stravenkové společnosti Sodexo.

Soudci Nejvyššího správního soud tak společnosti L'Oréal vyhověli i když podle zdůvodnění svého verdiktu mohli uplatnit řadu argumentů, které byly v neprospěch firmy.

"Že systém sociálního pojištění přišel o nikoli nepodstatný výpadek příjmů,  jimiž financuje výdaje sociálního pojištění, je skutečností," uvedli soudci ve svém verdiktu.

Společnost L'Oréal je největší kosmetickou společností na světě a letos zvýšila v prvním pololetí čistý zisk meziročně o sedm procent na rekordních 1,5 miliardy eur (36 miliard korun). 

Spor v rodině

Mezi výrobky společnosti patří šampony Garnier, parfémy Giorgio Armani či dekorativní kosmetika Lancôme a Maybelline.

Pozornost na sebe firma předminulý týden přitáhla i jinak. Nejbohatší Francouzka, hlavní majitelka kosmetického impéria L'Oréal Liliane Bettencourtová byla totiž zbavena svéprávnosti. Soud nařídil zákonné opatrovnictví pro téměř devětaosmdesátiletou miliardářku, která má podle lékařů vážné zdravotní potíže.

Ve sporu uvnitř rodiny vlastnící kosmetické impérium L'Oréal šlo především o miliardu eur (25 miliard korun), kterou zejména formou uměleckých darů a proplácení životních pojistek podle názoru dcery na její matce vylákal mondénní francouzský fotograf François-Marie Banier.

 

Právě se děje

Další zprávy