Lednice jsou moc úsporné, dostanou povinně nové štítky

Ekonomika Ekonomika
26. 10. 2011 11:39
Nové štítky budou od konce listopadu povinné pro chladničky, mrazáky a televize, od prosince pak i pro pračky a myčky
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Možná jste si již všimli, že s vývojem stále úspornějších domácích spotřebičů přestala některým výrobcům pouhá třída A stačit a na etiketách doplňují písmeno až tři znaménka +.

Od konce letošního listopadu bude tento typ značení, který kategorii nejúspornějších spotřebičů dělí do přesnějších od A+ až po A+++, pro nové chadničky, mrazničky a televize povinný. Čtyři dny před Vánoci pak budou muset nést nové označení i pračky a myčky nádobí.

Jako uvedlo Středisko pro efektivní využívání energie, nový typ štítků se na některých spotřebičích objevoval už od začátku letošního roku, ale pro prodejce bylo zatím dobrovolné.

Obecně písmena A až G určují poměr spotřeby daného spotřebiče ve srovnání s pevně danými parametry. Výsledkem je koeficient energetické účinnosti, který se dělí do tříd podle písmen.

Většina nových štítků bude mít pouze sedm tříd - tedy v případě, že je zavedena třída A++, poslední kategorií na štítku bude E namísto původního G. Barevné odlišení jednotlivých stupňů je ale stejné.

Vzhledem k tomu, že od loňského července mohou být uváděny na trh jen chladničky a mrazničky kategorie A a vyšší, konkrétně u těchto výrobků nižší kategorie než A aktuální nejsou.

Novou povinnost budou mít výrobci a prodejci spotřebičů také u reklam - veškerá inzerce, která obsahuje informaci o ceně výrobku musí zároveň nést také informaci o jeho energetické třídě

Směrnici o energetickém štítkování a její dopady na spotřebitelské chování má Evropská komise revidovat do konce roku 2014.

 

Právě se děje

Další zprávy