Změny DPH sleduje jen pětina lidí, mnozí o ní neví

Ekonomika Ekonomika
19. 10. 2011 11:51
Podle průzkumu agentury Factum Invenio mají tři pětiny lidí o změnách jen obecný přehled
Zvýšení DPH bude v konečné ceně zboží, které je nyní ve snížené sazbě znamenat zdražení o jednotlivé koruny.
Zvýšení DPH bude v konečné ceně zboží, které je nyní ve snížené sazbě znamenat zdražení o jednotlivé koruny. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Většina lidí tuší, že se v dohledně době změní výše daně z přidané hodnoty, ale o podrobnosti se zajmá jen pětina Čechů. V průzkumu to zjistila agentura Factum Invenio.

"Situaci ohledně DPH sleduje pouze jedna pětina spotřebitelů. Další tři pětiny o daňové změně vědí, ovšem bez znalosti bližších podrobností. Ukazuje se tedy, že lidé mají o chystaných změnách pouze rámcový přehled," uvedla agentura ve zprávě.

Snížená sazba DPH má o začátku roku 2012 vzrůst ze současných deseti na 14 procent, od roku 2013 se obě sazby sjednotí na 17,5 procenta.

Podrobněji se o chystané změny zajímají například podnikatelé (změny sleduje 34 procent z nich), lidé s vysokoškolským vzděláním (32 procent sleduje) a také nezaměstnaní. Zatímco ale z nich asi čtvrtina změny sleduje, další třetina nezaměstnaných o změnách DPH vůbec neví.

Ve skupině těch, kteří se o změny daně zajímají nejméně jsou hojně zastoupeni studenti, z nichž 54 procent o zvýšení sazby neví, a ženy v domácnosti (neví o něm 49 procent z nich).

Podle průzkumu jsou lidé velmi skeptičtí ohledně toho, jak se zvýšením snížené sazby naloží obchodníci u konečné ceny zboží. Nejméně pětina respondentů, ale u některých věcí i třetina z nich předpokládá, že prodejci nejenže promítnou do ceny zvýšení DPH, ale že cenu dokonce zvýší o víc než jen o rozdíl v sazbě.

Obecně dotazovaní předpokládali, že nejvíce pocítí zvýšení sazby DPH u základních potravin, naopak nejméně u zboží jako knihy nebo dětské pleny.

 

Právě se děje

Další zprávy