Růst cen na Slovensku pokračuje, zlevnil pouze nábytek

Tereza Holanová Tereza Holanová
14. 10. 2011 10:30
V září se ceny na Slovensku zvýšily nejvíce za tento rok
Foto: Thinkstock

Bratislava - Spotřebitelské ceny na Slovensku se ve srovnání s loňským rokem zvýšily. V pátek o tom informoval tamní statistický úřad.

V září činil meziroční nárůst cen 4,3 procenta. Zdražila především doprava (o 7 procent) a náklady na bydlení, elektřinu, vodu nebo plyn. Zde činil nárůst 5,9 procenta. Jedinou položkou, která oproti loňskému roku zlevnila, byl nábytek a vybavení domácnosti.

Ceny potravin a nealkoholických nápojů meziročně vzrostly o 5,4 procent, v případě tabáku a alkoholických nápojů došlo ke zdražení o 4,2 procenta. Podobně se zvýšily ceny zdravotní péče, vzdělání nebo ceny v kavárnách a restauracích.

Celkové meziroční zdražení za prvních devět měsíců činilo 3,7 procenta. Meziroční zvýšení cen bylo v září zatím nejvyšší.

Oproti srpnu zlevnila zelenina

K nárůstu cen došlo i ve srovnání s předchozím měsícem, a to o 0,3 procenta. Tyto výsledky se ve srovnání s meziročním vývojem lišily.

Oproti srpnu zlevnily nejen ceny za rekreaci, kulturu nebo potraviny, ale i za dopravu, kde se projevily nižší ceny dopravních prostředků. Ceny dopravních služeb se nezměnily.

"Pokles cen potravin ovlivnilo snížení cen zeleniny a ovoce," uvádí Štatistický úrad Slovenskej republiky. Nejvíce zlevnily celer, petržel a bílá kapusta. Naopak podražily ryby, cukr, džem, med, čokoláda, olej, chleba nebo mléčné výrobky.


 

 

Právě se děje

Další zprávy