Potraviny i v dalších letech zůstanou nebezpečně drahé

Tereza Holanová Tereza Holanová
11. 10. 2011 19:00
Za vysokými cenami potravin bude stát trvající růst, ale i výkyvy počasí
Foto: Jaroslav Jiřička

Londýn - Ceny potravin zůstanou v dalších letech na vysoké úrovni a budou nadále kolísat. Vyplývá to ze studie Světové potravinářské a zemědělské organizace (FAO).

Na drahé potraviny doplatí zvláště rozvojové země závislé na dovozu, které disponují malými rezervami a nedostatkem peněz, které by využily ke stimulaci ekonomiky.

Pro zasažené státy je také charakteristické, že jejich obyvatelé vydávají na nákup potravin větší podíl příjmu než ve vyspělém světě. Více než 70 procent všech peněz zaplatí za jídlo například lidé v Ghaně nebo Pákistánu. Za nejohroženější kontinent označuje FAO Afriku.

Za vysoké ceny může i počasí

Za vysokými cenami bude stát pokračující růst světové populace a posilování poptávky v rychle rostoucích ekonomikách, jako je Brazílie, Rusko nebo Čína.

Kromě toho autoři studie zmiňují rostoucí spotřebu biopaliv, která vede k rozsáhlejší poptávce po kukuřici a rostlinných tucích.
Nemalý podíl na zdražení komodit mají také spekulace a zvyšující se podíl investic do komodit.

Za další příčinu FAO označuje stále častější výkyvy počasí, jako příklad uvádí extrémní sucha v Austrálii, která v letech 2005 až 2007 omezila nabídku obilí. Za kolísáním stojí i stále větší provázanost zemědělských a energetických trhů.

Zopakuje se potravinová krize?

K zásadnímu zdražení potravin došlo především v letech 2007 až 2008 během potravinové krize.

Index cen potravin FAO, který zahrnuje základní zemědělské komodity, se podle deníku Financial Times v posledním roce zvýšil o 15 procent. Za poslední desetiletí vzrostl téměř o 150 procent.

Země, které potraviny především vyvážejí, z nárůstu cen těžily, protože prodejem více vydělaly. Do této skupiny můžeme zařadit Thajsko nebo Vietnam.

Další státy se však se zdražováním vyrovnávaly omezením vývozu, aby si tak samy zajistily lepší ceny.  Jednalo se například o Rusko, Indii nebo Čínu. Další trhy však na tyto restrikce o to více doplatily.

Například rýže zdražila poté, co Indie její vývoz omezila, na 1100 dolarů za tunu, zatím co průměrné ceny v roce 2007 činily 332,4 dolaru za stejné množství. V září 2011 činil celosvětový průměr 615,55 dolaru za tunu.

Podobný vývoj se týkal pšenice. Její ceny ovšem v roce 2010 spadly na předkrizovou úroveň. Od počátku letošního roku se ale opět o polovinu zvýšily.

 

Právě se děje

Další zprávy