Na stopě podvodu. Kola z Číny končila utajeně v Česku

Tomáš Fránek
12. 10. 2011 4:00
Zjištění Evropského úřadu proti podvodům ohledně dovozu kol řeší české soudy

Brno - V Česku se prodávala jízdní kola, u kterých se jejich dovozci snažili utajit čínský původ.

Vyplývá to ze zjištění Evropského úřadu pro boj s podvody (OLAF), který v Česku prověřoval dovoz stovek kol z Malajsie. Podle evropského úřadu ale kola v Malajsii nebyla vyrobena, čeští dovozci tak falešnými dokumenty chtěli zatajit čínský původ kol a ušetřit miliony eur na clech.

Ty totiž dodatečně navyšují ceny kol při dovozu z Číny. V případě tohoto státu platí kvůli ochraně evropských výrobců clo ve výši 48,5 procenta.

Zaplaťte clo

V jednom případě už zjištění evropského úřadu zkoumají české soudy, které posuzují spor mezi jedním z největších tuzemských výrobců kol, společností Olpran, a českými celníky. Ti právě na základě zprávy evropského úřadu rozhodli, že firma musí doplatit státu dlužná cla.

Zpráva evropského úřadu tvrdí, že v případě dovozu kol společnosti Olpran došlo k rozsáhlému obejití antidumpingových cel uložených na čínská jízdní kola dovážená do Evropské unie. Z Malajsie do Evropy putovaly desítky kontejnerů s koly.

"Účelem bylo ale zakrýt čínský původ jízdních kol, a tím obejít vysoká antidumpingová cla," uvedl úřad ve své předběžné zprávě, podle které byly na dovoz kol ve výši asi devět milionů eur vystaveny falešné formuláře.

Celníci na základě této předběžné zprávy firmě vyměřili v několika správních řízeních doplacení cla za několik stovek tisíc korun.

Zástupci společnosti Olpran se ale obrátili na soud. Podle nich zpráva OLAF není konečná a chybí v ní jakékoliv konkrétní údaje o dovozu kol. Celní správa se při rozhodnutí o doplacení cel podle zástupců Olpranu spolehla jenom na předběžnou zprávu a odmítla další důkazy, které ji firma v řízení předkládala.

Krajský soud v Hradci Králové rozhodl ve prospěch firmy. Soudci rozhodli, že důkazy evropského úřadu nestačí, celníci měli uskutečnit vlastní šetření, provést vlastní důkazy.

Důkazy jsou jasné

Celní ředitelství v Hradci Králové se ale ještě se stížností obrátilo na Nejvyšší správní soud. A ten celníkům vyhověl.

Soudci rozhodli, že zprávy OLAF mají stejnou důkazní hodnotu pro české soudy jako zjištění českých úřadů. A zpráva evropského úřadu obsahuje naprosto konkrétní závěry a dokumenty dokazující, že zboží nebylo vyrobeno v Malajsii, ale v Číně.

A i když zpráva úřadu nebyla konečná, podle soudců jsou v ní dostatečné konkrétní a jasné závěry. "Na jejich základě musely celní orgány přistoupit k doměření dovozních cel," rozhodl Nejvyšší správní soud.

Krajský soud v Hradci Králové tak musí celý spor rozhodnout znovu a vyhovět celníkům, firma tak bude muset s největší pravděpodobností cla zaplatit. Olpran ale stále věří v úspěch, vinu si nepřipouští. "Rozhodnutím Nejvyššího správní soudu se celá věc vrací opět ke Krajskému soudu k dalšímu projednání a my jsme přesvědčeni, že opět uspějeme, jen se celá věc prodlužuje,: uvedl ředitel firmy Jaroslav Luňák.

 

Právě se děje

Další zprávy